Κομισιόν: Πράσινο φως για να συνεχιστούν οι αγορές ρωσικού αερίου

Κομισιόν: Πράσινο φως για να συνεχιστούν οι αγορές ρωσικού αερίου

Πράσινο φως φαίνεται να δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη για να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο.

1' 11" χρόνος ανάγνωσης

Πράσινο φως φαίνεται να δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη για να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο. Καθώς επίκεινται, εντός της εβδομάδας, οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom από Ευρωπαίους εισαγωγείς, η Κομισιόν ανέφερε χθες ότι έστειλε την Παρασκευή τις αναθεωρημένες συστάσεις για τη διαχείριση του ρωσικού διατάγματος της 31ης Μαρτίου, που απαιτεί τη μετατροπή σε ρούβλια για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των αγοραστών. Το βασικό σημείο της καθοδήγησης συστήνει στις εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό αέριο να συνοδεύουν την πληρωμή σε ευρώ (ή δολάρια) με μία ξεκάθαρη δήλωση ότι με την πληρωμή αυτή εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις τους ως αγοραστές. Το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια, σημειώνεται, δεν είναι ασύμβατο με τις κυρώσεις (σε αντίθεση με πρόσφατες δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων).

Υπενθυμίζεται πως η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, μετά το Συμβούλιο Ενέργειας στις 2 Μαΐου, δήλωσε ότι η πληρωμή σε ρούβλια βάσει του μηχανισμού που προβλέπει το ρωσικό διάταγμα αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Η κ. Σίμσον είχε πει τότε ότι «στις επόμενες ημέρες» η Κομισιόν θα δημοσίευε «πιο λεπτομερή καθοδήγηση». Αυτή η καθοδήγηση ωστόσο καθυστερούσε. Στην απουσία της, σύμφωνα με το Bloomberg, ο αριθμός των ευρωπαϊκών εταιρειών που είχαν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στο πλαίσιο της διαδικασίας πληρωμής για το αέριο της Gazprom είχε φτάσει τις 20 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Δεκατέσσερις ακόμη εταιρείες είχαν ζητήσει να ενημερωθούν για τα έγγραφα που πρέπει να καταθέσουν ώστε να συμμορφωθούν και αυτές με το ρωσικό διάταγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT