Nέος επενδυτής στην Trade Estates

Κοντά στην είσοδο επενδυτή στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ, ο οποίος θα κατέχει διψήφιο ποσοστό, κάτω όμως του 15%, βρίσκεται ο όμιλος Φουρλή. Η σχετική συμφωνία έχει ήδη γίνει και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Κοντά στην είσοδο επενδυτή στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ, ο οποίος θα κατέχει διψήφιο ποσοστό, κάτω όμως του 15%, βρίσκεται ο όμιλος Φουρλή. Η σχετική συμφωνία έχει ήδη γίνει και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα. Με την κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η ΑΕΕΑΠ του ομίλου, για την οποία έχει τεθεί ως κεντρικός στόχος να γίνει ο ηγέτης σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εμπορικών πάρκων αλλά και κέντρων εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) για λογαριασμό τρίτων, από τον κλάδο πάντα του λιανεμπορίου. Προσεχώς, άλλωστε, ο όμιλος αναμένεται να ανακοινώσει την εξαγορά δύο υφιστάμενων εμπορικών πάρκων που βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις.

Συνολικά, μαζί με τις δύο αυτές εξαγορές το επενδυτικό πλάνο για την προσεχή πενταετία περιλαμβάνει την ανάπτυξη επτά εμπορικών πάρκων. Τα άλλα πέντε εμπορικά πάρκα πρόκειται να αναπτυχθούν σε Πάτρα, Ηράκλειο, Σπάτα, Ελληνικό και Χαλάνδρι. Στο ακίνητο που αναπτύσσεται στο Χαλάνδρι (στην αρχή της Δουκίσσης Πλακεντίας, στην πλατεία Κένεντι) πρόκειται να λειτουργήσει σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος αλλά και εστιατόριο McDonald’s. Σήμερα τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία της Trade Estates AEEAΠ είναι αξίας 270 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν σε πρόγραμμα αγορών και ανάπτυξης περιουσιακά στοιχεία αξίας επιπλέον 250 εκατ. ευρώ.

Θα αγοράσει διψήφιο ποσοστό –κάτω του 15%– της επενδυτικής ακινήτων του ομίλου Φουρλή.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες επενδύσεις του ομίλου, αυτή που δεσπόζει φέτος και αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση κυρίως στις ηλεκτρονικές πωλήσεις είναι η ολοκλήρωση του νέου κέντρου logistics στα Οινόφυτα, εκεί όπου βρισκόταν παλιά το εργοστάσιο απορροφητήρων του ομίλου Φουρλή. Το νέο πλήρως αυτοματοποιημένο κέντρο logistics εξυπηρετεί την τροφοδοσία τόσο των φυσικών καταστημάτων Intersport και The Athlete’s Foot όσο και των αντίστοιχων ηλεκτρονικών καταστημάτων, ενώ θα εξυπηρετεί και τη νέα αλυσίδα που θα αναπτύξει μέχρι το τέλος του έτους ο όμιλος, τη Holland & Barrett. Μέσω του νέου κέντρου θα μπορεί να επιτευχθεί η παράδοση εντός 24 ωρών των παραγγελιών στα αστικά κέντρα, καθώς εκεί πρόκειται να εγκατασταθεί σύστημα ελέγχου αποδοτικότητας σε κάθε σημείο του βέλτιστου τρόπου διανομής. Ο όμιλος επίσης συνεργάζεται με πολλές εταιρείες ταχυμεταφορών, με την εταιρεία Box Now για την παραλαβή των παραγγελιών σε αυτόματα μηχανήματα παραλαβής δεμάτων (σε 300 σημεία), ενώ σε 55 σημεία εφαρμόζει σύστημα click & collect (παραλαβή από φυσικό κατάστημα). Το νέο logistics center έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 40.000 τεμαχίων ημερησίως και χρησιμοποιούνται γι’ αυτόν τον σκοπό 90 ειδικά ρομπότ.

Τον Σεπτέμβριο, εξάλλου, αναμένεται να είναι έτοιμη ανάλογη επένδυση στο υφιστάμενο κέντρο logistics που έχει ο όμιλος στο Σχηματάρι για τις ανάγκες των καταστημάτων ΙΚΕΑ. Οι δύο αυτές επενδύσεις είναι ύψους 18 εκατ. ευρώ.

Το α΄ τρίμηνο του 2022 έκλεισε για τον όμιλο με ενισχυμένες κατά 27,4% τις πωλήσεις του σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, από λειτουργικά κέρδη 2,5 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2021, ο όμιλος κατέγραψε λειτουργικές ζημιές 0,7 εκατ. ευρώ. Αυτές αποδίδονται στο γεγονός ότι το λειτουργικό κόστος το α΄ τρίμηνο του 2021 ήταν πολύ χαμηλότερο, καθώς τα φυσικά καταστήματα δεν λειτουργούσαν, ενώ ήταν σε εφαρμογή μέτρα στήριξης (ενοίκια, αναστολή συμβάσεων εργασίας κ.ο.κ.). Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε σε 208,6 εκατ. ευρώ από 135,8 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT