Ευρωζώνη: Κατά 0,3% αυξήθηκε το α’ τρίμηνο το ΑΕΠ

Ευρωζώνη: Κατά 0,3% αυξήθηκε το α’ τρίμηνο το ΑΕΠ

Μία ημέρα μετά τις δυσοίωνες εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για μικρότερη ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό, μικρή νότα αισιοδοξίας έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat: ανακοίνωσε πως το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσε ανάπτυξη μεγαλύτερη των προσδοκιών.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Μία ημέρα μετά τις δυσοίωνες εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για μικρότερη ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό, μικρή νότα αισιοδοξίας έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat: ανακοίνωσε πως το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσε ανάπτυξη μεγαλύτερη των προσδοκιών, καθώς αποκλιμακωνόταν σταδιακά το κύμα της πανδημίας, ενώ δεν είχε ακόμη καμφθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα συνεπακόλουθά της.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα η απασχόληση ενισχύθηκε κατά 0,5%.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε το α΄ τρίμηνο κατά 0,3%, όταν οι προβλέψεις μιλούσαν για ανάπτυξη 0,2%, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκε η απασχόληση κατά 0,5%. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την οικονομική ισχύ της Ευρώπης, καθώς οι καταναλωτές βγαίνουν από τους περιορισμούς της πανδημίας και αυξάνουν διαρκώς τη ζήτηση. Χάρη στα lockdowns οι Ευρωπαίοι έχουν συγκεντρώσει μεγάλα ποσά αποταμίευσης, που τους επιτρέπουν να αντιπαρέλθουν όσες δυσκολίες και προβλήματα προκαλεί στη Γηραιά Ηπειρο ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο πόλεμος προστίθεται, πάντως, στην ανησυχία για την εκτόξευση του κόστους διαβίωσης και ειδικότερα του κόστους της ενέργειας και τροφοδοτεί τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό.

Μόλις τη Δευτέρα η Κομισιόν υποβάθμισε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη της Ευρωζώνης το τρέχον έτος στο 2,7%, από την προηγούμενη πρόβλεψή της για ανάπτυξη 4%. Κι ενώ η απασχόληση στην Ευρωζώνη έχει υπερβεί τα προ της πανδημίας επίπεδα, η εικόνα της οικονομίας της παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Αιτία είναι εν μέρει η ενεργειακή κρίση και προπαντός ο κίνδυνος να διακοπούν οι ροές ρωσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη. Η Κομισιόν προειδοποίησε, μεταξύ άλλων, πως στην περίπτωση αυτή η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα διακοπεί και η οικονομία της θα περιέλθει σε στασιμότητα. Εχει επίσης προηγηθεί ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της ΕΚΤ, που εξέφρασε την εκτίμηση πως η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε στασιμότητα. Σημειωτέον, άλλωστε, ότι ομαδόν τα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας έχουν προειδοποιήσει πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση αν η Ρωσία διακόψει τις ροές φυσικού αερίου. Στην περίπτωση αυτή θα αναγκάσει τη χώρα να δώσει προτεραιότητα στη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση νοικοκυριών και νοσοκομείων και να μειώσει ή και να διακόψει πλήρως την παραγωγή γερμανικών βιομηχανικών κολοσσών, όπως η Volkswagen και η BMW, οδηγώντας σε ύφεση και σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT