Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Η χαλάρωση του lockdown στη Σαγκάη βελτίωσε το κλίμα στα χρηματιστήρια.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Ανέκαμψαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι δελεαστικές τιμές προσείλκυσαν τους επενδυτές, ενώ στην αγορά επικράτησε αισιοδοξία μετά τη χαλάρωση των lockdowns στη Σαγκάη και σε άλλα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Κίνας, που παράλληλα δείχνει να τερματίζει την εκστρατεία επιβολής του Πεκίνου επί των ισχυρών επιχειρήσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 σημείωνε άνοδο 1,5% από τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην αγορά του Λονδίνου, ενώ οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας ενισχύονταν ταυτοχρόνως στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην αγορά του Χονγκ Κονγκ και στον Nasdaq. Ανοδο κατέγραψαν επίσης οι μετοχές των εταιρειών φυσικών πόρων και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,64%, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης με άνοδο 1,32%, ο CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 1,30%, ενώ ο FTSE MIB της αγοράς του Μιλάνου έκλεισε με κέρδη 1,12%.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, οι επενδυτές σπεύδουν να αγοράσουν τις μετοχές που βρίσκονται πλέον σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές, καθώς έχουν δεχθεί πιέσεις από την αρχή του έτους εξαιτίας ενός μείγματος αρνητικών παραγόντων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός και η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Στην αγορά έχει επικρατήσει ιδιαίτερη ανησυχία για τους κινδύνους που εγκυμονεί η στροφή των μεγάλων κεντρικών τραπεζών σε περιοριστική νομισματική πολιτική εν μέσω υψηλών τιμών των εμπορευμάτων, διαρκώς αυξανόμενου κόστους διαβίωσης και διαφαινόμενου κινδύνου ύφεσης. Σημειωτέον ότι έχει προηγηθεί η δημόσια συγγνώμη του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, για την «εικόνα βιβλικής καταστροφής» που παρουσιάζει ο κόσμος, όπως και η δήλωση του προέδρου της Federal Reserve πως η μάχη κατά του πληθωρισμού «θα προκαλέσει πόνο».

Οπως άλλωστε σχολίασε στο Bloomberg ο Μεχβίς Αγιούμπ, αναλυτής της State Street Global Advisors, «το γενικό αίσθημα είναι πεσμένο, αλλά πάντως βελτιώνεται». Το ευρώ ανέκαμψε χθες σημειώνοντας άνοδο 0,97%, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται σε 1,05 δολάριο, ενώ άνοδο σημείωσε και το αργό Δυτικού Τέξας φτάνοντας στα 114,86 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT