Επενδυτής και είσοδος στο Χ.Α.για την Trade Estates ΑΕEΑΠ

Επενδυτής και είσοδος στο Χ.Α.για την Trade Estates ΑΕEΑΠ

Εξετάζεται η διάθεση δωρεάν μετοχών της εταιρείας στους μετόχους της «Φουρλής»

2' 58" χρόνος ανάγνωσης

Στα τέλη του 2022 ή αρχές του 2023 προγραμματίζεται η είσοδος στο Χρηματιστήριο της Trade Estates ΑΕEΑΠ του ομίλου Φουρλή, με τον ακριβή χρόνο να αποφασίζεται ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά. Αυτό ανέφερε χθες ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Γιώργος Αλεβίζος κατά τον σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου 2022, επισημαίνοντας ότι ο όμιλος εργάζεται έτσι ώστε να είναι έτοιμος για την εισαγωγή της Trade Estates στο Χ.Α.

Πέρα πάντως από τη συμφωνία με επενδυτή, που θα έχει ποσοστό 10%-15%, πριν από την είσοδο στο Χ.Α., η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις, ο όμιλος εξετάζει και το ενδεχόμενο διάθεσης δωρεάν μετοχών της AEEAΠ στους μετόχους της «Φουρλής». Το τελευταίο ανακοίνωσε χθες ο Απόστολος Πεταλάς, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι την ύπαρξη συμφωνίας με επενδυτή (βλ. φύλλο «Καθημερινής» της 18ης Μαΐου) αποκάλυψε την Τρίτη ο επικεφαλής του ομίλου, Βασίλης Φουρλής, στο περιθώριο της εκδήλωσης παρουσίασης του νέου κέντρου logistics της εισηγμένης, που βρίσκεται στα Οινόφυτα.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που σχετίζονται με τη λιανεμπορική δραστηριότητα και όχι με την Trade Estates, αυτές το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθούν σε 20-22 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών 6 εκατ. ευρώ αφορούν την επένδυση εγκατάστασης αυτοματοποιημένου συστήματος στο άλλο κέντρο logistics που διαθέτει ο όμιλος στο Σχηματάρι και εξυπηρετεί τις ανάγκες των καταστημάτων ΙΚΕΑ, επένδυση η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο. Επίσης, 9 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν σε ανακαινίσεις καταστημάτων Intersport και συγκεκριμένα 12 καταστημάτων στη Ρουμανία, 2 στη Βουλγαρία και 5 στην Ελλάδα. Αλλα 5 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για τρέχουσες ανάγκες των καταστημάτων ΙΚΕΑ, καθώς φέτος δεν προβλέπεται να ανοίξει κάποιο νέο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ανοίξει 3-4 καταστήματα Holland & Barrett στην Ελλάδα, καθώς και το αντίστοιχο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο τοποθετείται χρονικά στα τέλη 2022 με αρχές 2023, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκτενώς χθες στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά από τις αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, αν και το α΄ τρίμηνο έκλεισε θετικά, κινήθηκε κάτω από τους στόχους που είχαν τεθεί από την εισηγμένη, κάτι το οποίο ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου απέδωσε στον υψηλό πληθωρισμό και τη χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη, κυρίως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. «Τα γεγονότα αυτά επηρέασαν την επισκεψιμότητα των καταστημάτων και κυριως των καταστημάτων ΙΚΕΑ», πρόσθεσε. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη μείωση επισκεψιμότητας, της τάξης του 20%-21% σε σύγκριση με τις κανονικές συνθήκες, καταγράφηκε στην Ελλάδα, ενώ στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7%-8% και στη Βουλγαρία 10%. «Οι καταναλωτές στην Ελλάδα έχουν βιώσει τα τελευταία 12 χρόνια διαδοχικές κρίσεις και για αυτό η αντίδρασή τους στις γεωπολιτικές εξελίξεις ήταν εντονότερη», υποστήριξε ο κ. Πεταλάς.

Η όχι ικανοποιητική πορεία κατά το α΄ τρίμηνο του 2022 σχετίζεται και με τις ελλείψεις σε προϊόντα λόγω των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σε ό,τι αφορά τα ΙΚΕΑ, οι ελλείψεις αφορούν το 12%-15% των κωδικών, ενώ στα αθλητικά είδη η ροή των εμπορευμάτων έχει πλέον αποκατασταθεί. Μάλιστα, η πορεία των πωλήσεων στη λιανική αθλητικών ειδών είναι τον Απρίλιο και τον Μάιο 10% περίπου πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η διοίκηση. Στην περίπτωση των ΙΚΕΑ, πάντως, η κατάσταση είναι στάσιμη.

Ο κ. Πεταλάς, τέλος, εκτίμησε ότι το β΄ εξάμηνο η εικόνα στην αγορά αλλά και στα αποτελέσματα θα βελτιωθεί λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης που αναμένεται, της σταδιακής αποκατάστασης των προβλημάτων στην τροφοδοσία των καταστημάτων ΙΚΕΑ, αλλά και της εκτίμησης ότι το ενεργειακό κόστος δεν θα αυξηθεί περαιτέρω.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT