Frigoglass: Αύξηση κύκλου εργασιών αλλά και ζημίες το πρώτο τρίμηνο

Frigoglass: Αύξηση κύκλου εργασιών αλλά και ζημίες το πρώτο τρίμηνο

Ορατές είναι ήδη οι συνέπειες στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Frigoglass από τον πόλεμο στην Ουκρανία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Ορατές είναι ήδη οι συνέπειες στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Frigoglass από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών όσο κυρίως διότι το βασικό εργοστάσιο παραγωγής επαγγελματικών ψυγείων στην Ευρώπη βρίσκεται στη Ρωσία, μετά την καταστροφή του εργοστασίου που είχε στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας το καλοκαίρι του 2021. Πέρα από το γεγονός ότι ο όμιλος αναμένει να επηρεαστούν σημαντικά τα αποτελέσματά του για το σύνολο του έτους, βρίσκεται σε αναζήτηση λύσεων για τη βελτίωση της κεφαλαιακής του διάρθρωσης. Το χειρότερο ίσως είναι ότι το νέο πλήγμα ήρθε μετά την κρίση της πανδημίας και λίγο μετά την ανάκαμψη που είχε αρχίσει να σημειώνει ο όμιλος, έχοντας προχωρήσει σε κινήσεις αναδιάρθρωσης του δανεισμού του και εξυγίανσης της δομής του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, οι πωλήσεις της το α΄ τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε 119,44 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 24,6% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2021. Η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες: πρώτον, η σύγκριση γίνεται με το α΄ τρίμηνο του 2021, εποχή κατά την οποία υπήρχαν lockdowns σε αρκετές χώρες και επομένως η ζήτηση τόσο σε μπουκάλια όσο και σε επαγγελματικά ψυγεία ήταν χαμηλή, καθώς η εστίαση δεν λειτουργούσε. Αλλωστε, η αύξηση των πωλήσεων ήταν μεγαλύτερη στον κλάδο της υαλουργίας, κατά 51% σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση. Ο δεύτερος λόγος είναι η αναπροσαρμογή των τιμών, η πώληση δηλαδή των παραγόμενων προϊόντων σε υψηλότερες τιμές.

Ορατές οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία στα αποτελέσματα της εταιρείας.

Από την άλλη, η αύξηση του κόστους είχε ως συνέπεια τη σημαντική μείωση της κερδοφορίας της Frigoglass. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων υποχώρησαν κατά 29,4%, στα 10,19 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημίες ύψους 2,07 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,2 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2021.

Οπως επισημαίνει ο όμιλος, ο πόλεμος είχε ως συνέπεια την ακύρωση παραγγελιών από πελάτες στις δύο άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, ενώ υπάρχουν δυσχέρειες στη μεταφορά των πρώτων υλών, των έτοιμων και ημιέτοιμων προϊόντων. «Συστηματικά λαμβάνουμε μέτρα και καταρτίζουμε σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας για να περιορίσουμε τη διατάραξη της παραγωγής στη Ρωσία και γενικότερα της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, του προληπτικού σχεδιασμού εναλλακτικών δρομολογίων μεταφοράς, της συνεργασίας με τους προμηθευτές, της ανάληψης πρωτοβουλιών βελτίωσης του προγράμματος παραγωγής και του επανακαθορισμού του ύψους των αποθεμάτων. Ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει διαβεβαίωση ότι τέτοιες ενέργειες θα είναι ικανές να μετριάσουν τη διατάραξη της παραγωγής», αναφέρει χαρακτηριστικά η Frigoglass.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT