Cenergy: Διπλασιασμός καθαρών κερδών το α΄ τρίμηνο

Cenergy: Διπλασιασμός καθαρών κερδών το α΄ τρίμηνο

Ενισχύθηκαν κατά 109% σε ετήσια βάση για τη θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Με σημαντική αύξηση μεγεθών και καθαρών αποτελεσμάτων ολοκλήρωσε, σε ετήσια βάση, το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, που διαχρονικά είναι αδύναμο, η θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο, Cenergy. Η βιομηχανία ενίσχυσε, ετησίως, κατά 31% τις πωλήσεις, σε 300 εκατ. ευρώ, λόγω της ισχυρής ζήτησης για προϊόντα καλωδίων σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές τιμές μετάλλων.

Η αναπροσαρμοσμένη κερδοφορία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (a-EBITDA) ενισχύθηκε κατά 25%, σε 22,6 εκατ. ευρώ, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης στον τομέα των καλωδίων, ενώ και το EBITDA αυξήθηκε κατά 7,3 εκατ. ευρώ, σε 25,8 εκατ. ευρώ, το α΄ τρίμηνο. Οπως αναφέρει η Cenergy, οι κλάδοι των προϊόντων καλωδίων και σωλήνων χάλυβα προστάτευσαν τα περιθώρια κέρδους τους καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου, εστιάζοντας σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και μετακυλίοντας το αυξημένο κόστος όπου αυτό ήταν δυνατόν.

Επίσης, το α΄ τρίμηνο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, ενισχύθηκαν κατά 151%, σε 12,3 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη, και κατά 109%, σε 9,6 εκατ. ευρώ, τα κέρδη μετά από φόρους. Σταθερό στο 1 δισ. ευρώ παρέμεινε, κατά το α΄ τρίμηνο, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών της Cenergy, η οποία ανέλαβε σημαντικά έργα σωλήνων χάλυβα ανά τον κόσμο. Η ανάκαμψη της ζήτησης στον τομέα των σωλήνων χάλυβα έθεσε τις βάσεις για ένα σταθερά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, το οποίο, με τη σειρά του, αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλή χρησιμοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας για το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με τη Cenergy.

Ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας μεγεθύνθηκε κατά 31%, στα 300 εκατ. ευρώ.

«Τα μεγέθη των πρώτων μηνών του 2022 ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς στον κλάδο των καλωδίων είδαμε αυξημένη δραστηριότητα σε όλες τις γραμμές παραγωγής, ενώ οι πρόσφατες αναθέσεις στον τομέα των σωλήνων χάλυβα προοιωνίζονται ένα θετικό έτος. Η Cenergy Holdings εκμεταλλεύεται τις τάσεις παγκόσμιας κλίμακας (megatrends) για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ειδικά την παγκόσμια “πράσινη μετάβαση”. Η αύξηση των εσόδων και όλων των μεγεθών κερδοφορίας μας στις αρχές του 2022 αποδεικνύουν τις δυνατότητες αυτές», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Cenergy Holdings, Αλέξης Αλεξίου.

Ο πληθωρισμός σε όλες τις βασικές πρώτες ύλες και η αυξημένη παραγωγική δραστηριότητα οδήγησαν υψηλότερα το κεφάλαιο κίνησης και, κατά συνέπεια, τον καθαρό δανεισμό. Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα επιτόκια ώθησαν το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 και συγκεκριμένα στα 6,8 εκατ. ευρώ (-7%).

Σύμφωνα με τη Cenergy, ο κλάδος καλωδίων επωφελείται τόσο από την ισχυρή ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα, όσο και από τις ήδη εξασφαλισμένες παραγγελίες για καλωδιακά έργα. Ως εκ τούτου, αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τη χρησιμοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητάς του καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, αποτελώντας τον βασικό πυλώνα κερδοφορίας ολόκληρου του ομίλου. Ο κλάδος σωλήνων χάλυβα προσβλέπει επίσης σε μια θετική χρονιά, καθώς το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο που δημιουργήθηκε κατά τους τελευταίους μήνες συνεπάγεται υψηλή χρησιμοποίηση παραγωγικής δυναμικότητας, ενώ τα περιθώρια κέρδους για το υπόλοιπο του έτους αναμένονται ικανοποιητικά. Η «Σωληνουργεία Κορίνθου» συνεχίζει την προσπάθειά της για επέκταση σε νέες γεωγραφικές αγορές και νέα καινοτόμα προϊόντα, όπως είναι οι σωλήνες μεταφοράς καθαρού υδρογόνου, οι λύσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) και οι υποδομές για υπεράκτια αιολικά πάρκα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT