Νέες απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Νέες απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Καθοδική ήταν και χθες η ημέρα για τα διεθνή χρηματιστήρια, διότι οι επενδυτές ανησυχούν με τις διαδοχικές ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Εξ ου και αποφάσισαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε ασφαλή καταφύγια.

Ως τέτοια λογίζονται τα κρατικά ομόλογα και το ελβετικό φράγκο, το οποίο έτεινε να ολοκληρώσει τη χθεσινή συνεδρίαση με την υψηλότερη κερδοφορία του σε έξι χρόνια και πλέον. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 1,37%, ενώ στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, και πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνισαν απώλειες μικρότερες, της τάξεως του 0,90% και του 0,61% αντιστοίχως. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -1,82%, με -0,90% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -1,26% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,09% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,83% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 1,2% ως προς το αμερικανικό νόμισμα στο 1,0588 δολάρια.

Τα προβλήματα στο σύστημα εφοδιασμού εξακολουθούν να υποδαυλίζουν τον πληθωρισμό και να επαναφέρουν τον φόβο για τις προοπτικές της ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 1,37%.

Αφορμή στάθηκε ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας Cisco, ο οποίος προειδοποίησε για παρατεταμένες ελλείψεις εξαρτημάτων.

Η τιμή της μετοχής του υποχώρησε χθες έως και κατά 13% πριν από το κλείσιμο, διαμορφώνοντας ακόμα ευνοϊκότερες συνθήκες να εισέλθει ο δείκτης S&P 500 σε πτωτική αγορά. Τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν πως η μεσατλαντική περιφέρεια είχε επιβράδυνση στην εργοστασιακή παραγωγή τον Μάιο πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ οι προοπτικές των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο είναι οι ασθενέστερες των τελευταίων δεκατριών ετών και πλέον.

Κατά την εκτίμηση της Goldman Sachs υπάρχει 35% πιθανότητα να περιπέσει σε ύφεση η αμερικανική οικονομία την επόμενη διετία, ενώ η Morgan Stanley θεωρεί πως υπάρχει πιθανότητα 25% μέσα στο προσεχές 12μηνο. Οι χρηματιστές αναζητούν έναν καταλυτικό παράγοντα μεταστροφής του κλίματος, ενώ αναλυτές εκτιμούν πως σταδιακά από την υπερβάλλουσα απαισιοδοξία θα υπάρξει επιστροφή σε κάτι πιο συγκρατημένο. Τέλος, στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή αργού Ν. Υόρκης ενισχύθηκε 0,2%, στα 109,78 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT