Οι ΗΠΑ ξεπερνούν φέτος την Κίνα σε ανάπτυξη

Οι ΗΠΑ ξεπερνούν φέτος την Κίνα σε ανάπτυξη

Εκτιμάται ότι θα έχουν υψηλότερο ρυθμό για πρώτη φορά από το 1976

3' 40" χρόνος ανάγνωσης

Ανατροπές στην ισορροπία δυνάμεων της παγκόσμιας οικονομίας φέρνει η πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό που έχει εφαρμόσει η Κίνα επιβάλλοντας σκληρά lockdowns σε μεγάλα οικονομικά και εμπορικά κέντρα της, όπως η Σαγκάη. Το τίμημα της πολιτικής αυτής είναι μια ραγδαία επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να αντιστραφούν οι όροι ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Εν ολίγοις οι ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσουν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από την Κίνα για πρώτη φορά από το 1976, όταν η κινεζική οικονομία έβγαινε από τον κυκεώνα της Πολιτιστικής Επανάστασης. Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η αντιστροφή των όρων θα γίνει αισθητή και θα έχει πολιτικό αντίκτυπο τόσο στο Πεκίνο όσο και στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αναλυτών της Bloomberg Economics, η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 2% φέτος, ενώ το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 2,8%. Η πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό ακυρώνει τον όποιον ευεργετικό αντίκτυπο θα είχε στην κινεζική οικονομία η χαλάρωση της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής αλλά και των ρυθμιστικών πλαισίων που έχει αποφασίσει το Πεκίνο. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική οικονομία πλήττεται από τον υψηλό πληθωρισμό αλλά στηρίζεται από τις αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες και τις μαζικές προσλήψεις των επιχειρήσεων. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν η τότε ηγεσία της προχώρησε σε «άνοιγμα και μεταρρύθμιση» της οικονομίας, η Κίνα παρουσιάζει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης αν και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της πόρρω απέχει ακόμα από εκείνο των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που προωθεί στο Κογκρέσο νομοσχέδιο με στόχο να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας έναντι της Κίνας, σίγουρα θα εκμεταλλευτεί αυτή την ανατροπή στα συγκριτικά στοιχεία ανάμεσα στις δύο χώρες. Τον Ιανουάριο μάλιστα, όταν τα τελευταία στοιχεία καταδείκνυαν πως η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους κατά 5,5% έναντι ενός 4% της Κίνας, δήλωσε «πως για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο από εκείνη της Κίνας». Εχει, άλλωστε, θέσει στο επίκεντρο της οικονομικής του πολιτικής την προσπάθειά του να αποδείξει πως οι δημοκρατικές οικονομίες μπορούν να ανταγωνιστούν το αυταρχικό μοντέλου του Κινέζου προέδρου Σι. Διακυβεύονται πολύ περισσότερα για τον ίδιο τον Κινέζο πρόεδρο που αναμένεται να διασφαλίσει τρίτη θητεία στο τιμόνι της χώρας, καταγράφοντας μια άνευ προηγουμένη εξέλιξη στην ιστορία της. Ενας ρυθμός ανάπτυξης μόλις 2% θα υπολείπεται σημαντικά από τον στόχο του 5,5% που έχει θέσει για το τρέχον έτος. Και σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ο Κινέζος πρόεδρος έχει ζητήσει από τους αξιωματούχους του Πεκίνου να διασφαλίσουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας θα είναι υψηλότερος φέτος από εκείνον των ΗΠΑ. Και βέβαια αν η ανάπτυξη περιοριστεί πράγματι στο 2%, θα υπολείπεται σημαντικά από τον ετήσιο στόχο του Πεκίνου για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ο στόχος του Πεκίνου φέτος για ανάπτυξη «περίπου 5,5%» είναι ο χαμηλότερος που έχει θέσει ποτέ. Αποφασίστηκε προτού επιβληθεί η τελευταία σειρά των lockdowns σε κινεζικές μητροπόλεις όπως η Σαγκάη, καταφέροντας καίριο πλήγμα στις καταναλωτικές δαπάνες. Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε ήδη στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, καθώς τον Απρίλιο μειώθηκαν τόσο οι λιανικές πωλήσεις όσο και η βιομηχανική παραγωγή.

Η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 2% φέτος, ενώ το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 2,8%.

Μια ανάπτυξη μόλις 2% θα είναι, άλλωστε, η ασθενέστερη που έχει γνωρίσει η Κίνα από το 1976, καθώς θα είναι μικρότερη ακόμη και από εκείνη του φοβερού 2020, του πρώτου έτους της πανδημίας, όταν το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόνον κατά 2,2%. Ακόμη και μετά τα θλιβερά γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν στα τέλη του 1989, η τότε σαφώς μικρότερη κινεζική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 3,9% το 1990. Σύμφωνα με τον Στίβεν Τζεν, επικεφαλής hedge fund και σύμβουλο της εταιρείας Eurizon SLJ Capital, υπήρξαν και πολιτικά κίνητρα στον καθορισμό αυτού του στόχου για την ανάπτυξη που ήδη φαινόταν φιλόδοξος προτού επιβάλει το Πεκίνο τα τελευταία lockdowns. Οι ιθύνοντες έχουν, άλλωστε, επανειλημμένως υποσχεθεί περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης. Στις αρχές της εβδομάδας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λιου Χε, άφησε να εννοηθεί πως το Πεκίνο ετοιμάζεται να δώσει τέλος στην εκστρατεία επιβολής του επί των τεχνολογικών κολοσσών της χώρας. Μέχρι στιγμής, όμως, οι ανακοινώσεις δεν συνοδεύονται από κάποια εκτεταμένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων ή γενικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Ως εκ τούτου οι οικονομολόγοι περιμένουν περισσότερες κινήσεις στήριξης της οικονομίας. Σύμφωνα με τους Σιανγκρόνγκ Γιου και Ξιαοβέν Τζιν, οικονομολόγους του ομίλου Citigroup, η Κίνα έχει ακόμη πολλές επιλογές και δυνατότητες για να στηρίξει την οικονομία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT