Αυξημένη ανησυχία για τη διεθνή οικονομία

Αυξημένη ανησυχία για τη διεθνή οικονομία

Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές παγκοσμίως, ωθώντας μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε ταχεία ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής τους

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Η βελτιωμένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στις αρχές της εβδομάδας μετά τις ανακοινώσεις θετικών οικονομικών στοιχείων για τον μήνα Απρίλιο στις ΗΠΑ (λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή +0,9% και +1,1 μηνιαίως, αντίστοιχα) και την είδηση για ενδεχόμενη σταδιακή άρση από 1ης Ιουνίου των μέτρων κατά του κορωνοϊού στη Σαγκάη, αποδείχθηκε προσωρινή, με τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια να δέχονται εκ νέου ισχυρές πιέσεις τις επόμενες ημέρες λόγω αυξημένης ανησυχίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας για τον μήνα Απρίλιο από την Κίνα –τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο– αποδείχθηκαν σημαντικά ασθενέστερα από τα αναμενόμενα λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής «μηδενικής διασποράς της COVID» (βιομηχανική παραγωγή και λιανικές πωλήσεις -2,9% και -11,1 ετησίως αντίστοιχα, ποσοστό ανεργίας 6,1% από 5,8% τον Μάρτιο), ενισχύοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενη συρρίκνωση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας το β΄ τρίμηνο του έτους μετά από αύξηση 4,8% ετησίως την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, με πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές παγκοσμίως, ωθώντας μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε ταχεία ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής τους και εγείροντας παράλληλα ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση λόγω σημαντικής αύξησης των επιτοκίων.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να προχωρήσει «πιο επιθετικά» αν δεν υπάρξουν «ξεκάθαρες και πειστικές» αποδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν, αυξάνοντας τα επιτόκια πάνω από το επίπεδο μακροχρόνιας ισορροπίας (εκτιμάται στην περιοχή 2,0% – 3,0%) προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Παράλληλα, προειδοποίησε πως τα υψηλότερα επιτόκια ενδεχομένως να «πονέσουν» την οικονομία και δεν θεωρείται διασφαλισμένη η λεγόμενη «ήπια προσγείωσή» της. Πιο «επιθετικό» ύφος για την πορεία της νομισματικής πολιτικής έχει υιοθετηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και από αρκετούς αξιωματούχους της ΕΚΤ, καθώς τα στοιχεία της Ευρωζώνης δείχνουν αύξηση του εύρους διάχυσης των πληθωριστικών πιέσεων (δομικός πληθωρισμός σε νέο ιστορικά υψηλό 3,5% ετησίως τον Απρίλιο), με την προθεσμιακή αγορά να τιμολογεί συνολική αύξηση των επιτοκίων 100 μ.β. μέχρι το τέλος του έτους και την πρώτη αύξηση να πραγματοποιείται τον Ιούλιο, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού ΑΡΡ.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσηςκαι Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT