Προσδοκίες για ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο

Προσδοκίες για ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Ακόμα η θύελλα μαίνεται. Ανεξαρτήτως του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, των μέτρων εγκλεισμού στην Κίνα και του υψηλού ενεργειακού κόστους, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo τον μήνα Μάιο στη Γερμανία ενισχύθηκε στις 93 μονάδες, από τις 91,8 μονάδες του Απριλίου, όταν ο μέσος όρος των αναλυτών του Bloomberg ήταν 91,4 μονάδες και ο δικός μας 91,3 μονάδες – δηλαδή, είχαμε προβλέψει κάμψη. Η τόνωση του επιχειρηματικού κλίματος αποδίδεται σε μια βελτιωμένη εκτίμηση των τρεχουσών συνθηκών, οι οποίες καλυτέρευσαν στις 99,5 μονάδες τον Μάιο, από τις 97,2 μονάδες τον Απρίλιο, όταν εμείς αναμέναμε να παραμείνουν ως έχουν. Οι γερμανικές επιχειρήσεις αποτιμούν τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ως φυσιολογικές, αν και αναμένουν με κάποιον τρόπο η κατάσταση να επιδεινωθεί. Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης προσδοκιών το επόμενο εξάμηνο επίσης ανήλθε στις 86,9 μονάδες τον Μάιο, από τις 86,7 μονάδες τον Απρίλιο, εξακολουθεί να παραμένει σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 97,4 μονάδων. Στις αρχές της χρονιάς φαινόταν πως η Γερμανία ήταν έτοιμη να εμφανίσει δυναμική ανάπτυξη το 2022, χάρη στην επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την αποδέσμευση της σωρευμένης ζήτησης λόγω πανδημίας, στα πλήρη βιβλία παραγγελιών και στην πλεονάζουσα αποταμίευση των νοικοκυριών.

Στη Γερμανία τον Μάιο ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου Ifo ενισχύθηκε στις 93 από 91,8 μονάδες.

Εντούτοις, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας μεγέθυναν τα προϋπάρχοντα προβλήματα στο παγκόσμιο σύστημα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τουλάχιστον προσωρινά εμπόδισαν την οικονομική άνοδο. Οι σκληροί περιορισμοί στην Κίνα λόγω κορωνοϊού κλιμάκωσαν τα προβλήματα. Η αναθέρμανση του πληθωρισμού επίσης αύξησε τον κίνδυνο οι κεντρικές τράπεζες να σκληρύνουν τη νομισματική πολιτική τους, παράγοντας επιβαρυντικός για την επίδοση της οικονομίας. Δεδομένου ότι υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις οι οποίες ασκούν πιέσεις τόσο ανοδικές όσο και καθοδικές, αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να πει κανείς προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί μέσα στη χρονιά αυτή η οικονομία. Συν τοις άλλοις, και οι προκαταρκτικοί δείκτες είναι αντικρουόμενοι. Η βελτίωση στον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος του Ifo συντάσσεται με άλλους ανάλογους, όπως οι δείκτες διευθυντών προμηθειών, αλλά έρχεται σε αντίθεση με την ασθενική εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Η βασική μας πρόβλεψη θέλει μηδενική ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ευρωζώνη, προτού η οικονομία ανακτήσει ταχύτητα και πάλι στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αλλά θεωρούμε πως υπάρχει 45% πιθανότητα για κάμψη στην Ευρωζώνη, ενώ η Γερμανία, όπου η βιομηχανία έχει εκτεταμένη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, είναι πιο ευάλωτη στα προβλήματα της τροφοδοτικής αλυσίδας.

* Ο κ. Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT