Kέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Kέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Mε κέρδη έκλεισαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, έπειτα από πτωτικές συνεδριάσεις, χάρη στο ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία έδειξε απροσδόκητη καλυτέρευση, φανερώνοντας την ανθεκτικότητα της μεγαλύτερης οικονομίας στη Γηραιά Ηπειρο. Ανοδικά κινούνταν αργά χθες πριν από το κλείσιμο και οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 στην αμερικανική αγορά, μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου πως θα επανεξετάσει τις κινεζικές κυρώσεις. Πέραν τούτου, τα βλέμματα όλων στην Ευρώπη ήταν στραμμένα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ουσιαστικά περιέγραψε το πρόγραμμα αύξησης επιτοκίων, επιταχύνοντας την πλήρη μεταστροφή της πολιτικής της. Κι ενώ αρχικά η επικεφαλής της ΕΚΤ απέκλεισε οποιαδήποτε αύξηση, τώρα προετοιμάζει αγορά και αναλυτές για αρκετές παρεμβάσεις ως ανάχωμα στην επιθετική άνοδο του πληθωρισμού. Σε ανάρτησή της χθες η κ. Λαγκάρντ δήλωνε ότι είναι πιθανό έως τα τέλη Σεπτεμβρίου το βασικό επιτόκιο του ευρώ να παύσει να είναι αρνητικό και πιθανώς να αυξηθεί περαιτέρω εάν ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί στο 2%. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι τοποθετήσεις Λαγκάρντ επηρέασαν τις αγορές και η προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων εκτίναξε σε υψηλά επίπεδα το ευρώ ως προς το δολάριο, το οποίο προσφάτως είχε αποδυναμωθεί, σημειώνοντας άνοδο 3,3% από τα επίπεδα ναδίρ της 13ης Μαΐου. Χθες η ενίσχυσή του ήταν της τάξεως του 1,1%, στο 1,0687 δολάριο.

Ανω του 1% ενισχύθηκε το ευρώ ως προς το δολάριο μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ για αύξηση των επιτοκίων.

«Οι μετριοπαθείς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (οι λεγόμενες “περιστερές”) δείχνουν να παραδέχονται την ήττα τους», παρατηρεί ο οικονομολόγος της Berenberg Βank Χόλγκερ Σμίεντινγκ, προσθέτοντας πως αναμένει διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο καθώς και τον Δεκέμβριο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο της τάξεως του 1,26%. Με κέρδη 1,67% έκλεισε στο Λονδίνο ο FTSE 100, με 1,38% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 1,17% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,17% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 1,67% ο IBEX στη Μαδρίτη. Η τιμή της μετοχής της κατασκευάστριας αεριοστροβίλων Siemens Gamesa ενισχύθηκε 6,2% όταν η Siemens Energy ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξαγοράσει μειοψηφικό μερίδιο 4,05 δισ. ευρώ. Τέλος, στην αγορά εμπορευμάτων το αργό Ν. Υόρκης ανήλθε 0,2%, στα 110,52 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT