Αρνητικό κλίμα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Αρνητικό κλίμα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Ερχονται αυξήσεις επιτοκίων στην Ευρωζώνη – Πτώση πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ και σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι τιμές των μετοχών στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επανέρχεται η απαισιοδοξία και τροφοδοτείται εκ νέου από τα δυσάρεστα νέα για την αμερικανική αγορά στέγης και την πτώση των πωλήσεων κατοικιών, τα απογοητευτικά αποτελέσματα επιχειρήσεων και τη διαφαινόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης. Παράλληλα, οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπενθύμισαν στις αγορές ότι επίκεινται αυξήσεις επιτοκίων. Πρόσθετος παράγοντας ανησυχίας είναι η απογοητευτική εικόνα της Κίνας, με τους αναλυτές της JPMorgan να αναθεωρούν ξανά επί τα χείρω την πρόβλεψή τους και να προεξοφλούν πως το β΄ τρίμηνο η κινεζική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,4% σε ετήσια βάση. Η προηγούμενη πρόβλεψη μιλούσε για συρρίκνωση 1,5%. Η δυσοίωνη εικόνα συμπίπτει με τις επίσης προς τα κάτω αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την αμερικανική οικονομία.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας σημείωσαν άνοδο αντιδρώντας στην ανακοίνωση της κ. Λαγκάρντ ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα αποτελούν παρελθόν για την Ευρωζώνη τα αρνητικά επιτόκια, ενώ θα έχει προηγηθεί αύξησή τους κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης. Και καθώς οι επενδυτές αναζητούν ξανά ασφαλή καταφύγια, οι αποδόσεις των δεκαετών της Γερμανίας κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση και υποχώρησαν στο 0,98%. Ομοίως οι αποδόσεις των δεκαετών του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησαν κατά 10 μ.β., στο 2,73%. Το ευρώ σημείωσε τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα φτάνοντας στο 1,0715 δολάριο. Οι τιμές του πετρελαίου αφενός πιέζονταν από την ανησυχία για το ενδεχόμενο παγκόσμιας επιβράδυνσης, αφετέρου στηρίχθηκαν από την προοπτική αυξημένης ζήτησης για καύσιμα στις ΗΠΑ και την επαναλειτουργία του οικονομικού κέντρου της Σαγκάης. Σημείωσαν, έτσι, ελαφρά ανάκαμψη, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται το βράδυ στα 110,56 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 0,24%.

Οσον αφορά τις τιμές των μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε απώλειες 1,1%. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρή πτώση 0,40% και με σαφώς μεγαλύτερες απώλειες, 1,72%, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης. Παράλληλα, με υποχώρηση 1,66% έκλεισε ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού και ο FTSE MIB με πτώση 1,0%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT