Eurobank: Kέρδη 305 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο

Eurobank: Kέρδη 305 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε σε 6% στο τέλος Μαρτίου

3' 0" χρόνος ανάγνωσης

Σε επιφυλακή για τα νέα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργήσουν η άνοδος του πληθωρισμού και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών είναι η διοίκηση της Eurobank, εκτιμώντας ότι μπορεί να αυξηθούν έως και 400 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους. Αυτό υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, υπογραμμίζοντας ότι αν και τα στοιχεία του α΄ τριμήνου του έτους δεν δείχνουν αύξηση, η τάση σχετικής επιδείνωσης έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στα στοιχεία του β΄ τριμήνου και γι’ αυτό η τράπεζα παρακολουθεί στενά τη συμπεριφορά του χαρτοφυλακίου των δανείων που έχουν βγει από το καθεστώς προστασίας.

Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου δείχνουν αύξηση των προσαρμοσμένων –χωρίς δηλαδή τις έκτακτες ζημίες– καθαρών κερδών στα 305 εκατ. ευρώ, από 72 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, με τη συμβολή των κερδών από τις διεθνείς δραστηριότητες να ανέρχονται στα 47 εκατ. ευρώ (αύξηση 46,4% σε ετήσια βάση). Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 1,4% στα 339 εκατ. ευρώ, τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες κατά 24,7% στα 123 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένα στα 240 εκατ. ευρώ από 13 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2021 ήταν τα λοιπά έσοδα, λόγω χρηματοοικονομικών κερδών από προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου ύψους 212 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 703 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 57,4% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2021.

Eurobank: Kέρδη 305 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο-1

Η άνοδος του πληθωρισμού ενδέχεται να αυξήσει τα κόκκινα δάνεια έως και 400 εκατ. ευρώ φέτος.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) μειώθηκε σε 6% στο τέλος Μαρτίου, από 6,8% στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 και τα συνολικά NPEs υποχώρησαν στα 2,4 δισ. ευρώ ή 700 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις. Η κάλυψη από τις σωρευτικές προβλέψεις αυξήθηκε σε 71,5%, ενσωματώνοντας την καλύτερη θωράκιση της τράπεζας για τις επιπτώσεις της κρίσης στο δανειακό χαρτοφυλάκιο.

Ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια από τη ζήτηση για νέες εκταμιεύσεις δανείων, δημιουργώντας αισιοδοξία για την επίτευξη του στόχου για καθαρή αύξηση των ενήμερων δανείων κατά 2,3 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους. «Αναμένουμε αύξηση των δανείων και ισχυρή επενδυτική ζήτηση παρά την αυξημένη αβεβαιότητα», σημείωσε η διοίκηση της τράπεζας, με έμφαση στους τομείς των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ναυτιλίας, των κατασκευών, του real estate και του τουρισμού. Κατά το α΄ τρίμηνο του έτους οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 2,3 δισ. ευρώ και τα ενήμερα δάνεια σε επίπεδο ομίλου ενισχύθηκαν οργανικά κατά 400 εκατ. ευρώ και 700 εκατ. ευρώ το α΄ τετράμηνο 2022.

Η τράπεζα έχει καλύψει τον στόχο για τα κεφάλαια MREL και όπως δήλωσε η διοίκηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στις αγορές για την πιθανή έκδοση senior ομολόγων. Σε ό,τι αφορά το Tier II ομόλογο ύψους 950 εκατ. ευρώ που η τράπεζα είχε εκδώσει το 2018 και το οποίο καλύφθηκε από το ελληνικό Δημόσιο, η τράπεζα εφόσον η κατάσταση δεν ομαλοποιηθεί θα συνεκτιμήσει το ενδεχόμενο μη ανάκλησής του, σταθμίζοντας την απώλεια κεφαλαίου που θα έχει η απομείωσή του κατά 20% ανά έτος από τα εποπτικά κεφάλαια μετά την 5ετία. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα μπορεί να εκδώσει μέρος μόνο του ομολόγου, ίσο με το ποσό της απομείωσης και να διακρατήσει τον τίτλο χωρίς να τον ανακαλέσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT