Ανέκαμψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανέκαμψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

Ανέκαμψαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τη γενικευμένη υποχώρηση της Τρίτης, καθώς η συνεδρίαση άρχισε μέσα σε ένα συνδυασμό από ενθαρρυντικές ειδήσεις. Ανάμεσά τους ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Ευρωζώνης που σημείωσε άνοδο στις 55,8 μονάδες, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις. Ηταν από τις πιο αισιόδοξες ειδήσεις της ημέρας, στη διάρκεια της οποίας συνεχίζονταν οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρου στο Νταβός με κεντρικά θέματα τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα lockdowns στην Κίνα και τον πληθωρισμό και την ανησυχία που όλα αυτά εμπνέουν.

Στα θετικά της ημέρας ήταν άλλωστε και η είδηση ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας σημείωσε αύξηση 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους, που σημαίνει ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έχει έως τώρα αποφύγει έστω και οριακά την ύφεση χάρη στις επενδύσεις που έχουν γίνει στον κατασκευαστικό και στον μηχανολογικό τομέα. Εξάλλου, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν τη Γουόλ Στριτ, που κινείτο ανοδικά εν αναμονή των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve. Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,8%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέγραψαν κέρδη 2,1%.

Ακολούθησαν την τιμή του «μαύρου χρυσού», που σημείωσε άνοδο χθες, με το αργό Δυτικού Τέξας να κυμαίνεται το βράδυ στα 109,85 δολάρια το βαρέλι.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Ευρωζώνης σημείωσε άνοδο στις 55,8 μονάδες, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις.

Από τις μετοχές του Euro Stoxx 600, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισε η μετοχή της αυστριακής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Verbund που έκλεισε με άλμα 9%. Είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι θα μοιράσει μέρισμα για το τρέχον έτος.

Στον αντίποδα ήταν η μετοχή της βρετανικής εταιρείας αθλητικών ειδών JD Sports, που σημείωσε πτώση 6% μετά την ανακοίνωσή της ότι αποχωρεί ο διευθύνων σύμβουλός της Πίτερ Κάουγκιλ.

Οσον αφορά τους εθνικούς δείκτες, ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,51%, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με άνοδο 0,63%, ο CAC 40 του Παρισιού στο +0,73% και ο FTSE MIB του Μιλάνου με κέρδη 1,68%.Ο μικρότερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε με άνοδο 1,0%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT