Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κλίμα ευφορίας επικράτησε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη, ενώ ανοδικά κινούνταν πριν από το κλείσιμο και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Κλίμα ευφορίας επικράτησε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη, ενώ ανοδικά κινούνταν πριν από το κλείσιμο και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,78%, ενώ οι Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν κέρδη 1,92% και 2,32%, αντιστοίχως, αργά χθες. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε νέα δέσμη μέτρων 15 δισ. στερλινών για την τόνωση νοικοκυριών που πλήττονται από την ακριβή ενέργεια, ενώ ευνοϊκά για την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου λειτούργησε και η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), όπου αποτυπώνεται ότι τα στελέχη της τάσσονται υπέρ δύο επιθετικών αυξήσεων μισής ποσοστιαίας μονάδας. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,56%, με 1,59% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 1,78% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 1,22% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 1,47% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Ανοδικά κινούνταν πριν από το κλείσιμο και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά.

Ολοι οι κλάδοι είχαν κέρδη, ενώ ειδικά εκείνος του λιανεμπορίου εμφάνισε άνοδο της τάξεως του 4,7%. Οι βρετανικοί όμιλοι Ocado, Marks & Spencer, Next και Primark, ιδιοκτήτης της Associated British Foods, είδαν τις μετοχές τους να ενισχύονται από 4,4% έως και 11,5% χάρη στις ελπίδες ότι το νέο κρατικό πρόγραμμα αρωγής των νοικοκυριών, που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα, θα τους δώσει περιθώρια να ξοδέψουν. Επίσης, χθες άνοδο είχε και ο κλάδος των ειδών πολυτελείας, ενώ ειδικά η μετοχή του Louis Vuitton ενισχύθηκε κατά 3,7%. Ηταν η μεγαλύτερη άνοδος εντός του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έκανε λόγο για δύο επικείμενες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της και για το ενδεχόμενο να τις διακόψει μετά τον Ιούλιο, υπό τον όρο ο πληθωρισμός να αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ τον Ιούλιο θα αρχίσει τον δικό της κύκλο αυξήσεων. «Αν και τα πρακτικά της Fed δεν πρόσθεσαν κάτι ιδιαίτερο στις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής, τουλάχιστον κατεύνασαν τους φόβους για ταχύτερη αύξηση», τόνισε ο αναλυτής αγορών στην πλατφόρμα IG. Το αργό Ν. Υόρκης ενισχύθηκε κατά 3,5%, στα 114,24 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT