Δύσκολη η ζωή των δυτικών πολυεθνικών στη Ρωσία

Δύσκολη η ζωή των δυτικών πολυεθνικών στη Ρωσία

Η Ρωσία προωθεί νέα νομοθεσία, η οποία θα της επιτρέπει να αναλάβει τον έλεγχο των τοπικών δραστηριοτήτων των δυτικών επιχειρήσεων που αποχώρησαν από τη ρωσική αγορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Η Ρωσία προωθεί νέα νομοθεσία, η οποία θα της επιτρέπει να αναλάβει τον έλεγχο των τοπικών δραστηριοτήτων των δυτικών επιχειρήσεων που αποχώρησαν από τη ρωσική αγορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας ανοίγει τον δρόμο για να τοποθετήσει η ρωσική κυβέρνηση διαχειριστές στις εταιρείες, που έχουν ιδιοκτήτες προερχόμενους από μη φιλικές χώρες και θέλουν να απομακρυνθούν – αφορά επιχειρήσεις όπου τουλάχιστον το 25% των μετοχών ανήκει σε ξένους από μη φιλικές προς τη Ρωσία χώρες.

Ως μη φιλικές, κατά τον χαρακτηρισμό της Μόσχας, λογίζονται οι χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, οπότε ο νόμος αφορά αμερικανικές ή/και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Επίσης προβλέπεται ευρεία γκάμα κριτηρίων για να αποφασισθεί μια παρέμβαση, όπως το πότε διαδραματίζει ένας όμιλος καίριο ρόλο ως τοπικός εργοδότης ή παρέχει σημαντικές υπηρεσίες, ενώ διασαφηνίζεται πως το κράτος μπορεί να δικαιολογήσει την ανάληψη ελέγχου για πολλούς λόγους. Παράλληλα, αυτή η κίνησή της δημιουργεί ποικίλα ερωτήματα για όσες πολυεθνικές βρίσκονται στη διαδικασία της εξόδου.

Η νομοθεσία, η οποία ενδεχομένως να τεθεί σε εφαρμογή εντός εβδομάδων, θα εκχωρήσει εκτεταμένες εξουσίες στη Ρωσία να παρεμβαίνει, όπου κρίνει ότι απειλούνται θέσεις εργασίας ή κλάδοι, δυσχεραίνοντας τις δυτικές εταιρείες να αποδεσμεύσουν εαυτόν γρήγορα, εκτός εάν αποφασίσουν να επωμιστούν υψηλό κόστος. Εχει προηγηθεί η έξοδος ομίλων όπως οι αμερικανικοί Starbucks, McDonald’s και ο βελγικός της AB InBev, ενώ η νέα νομοθεσία εντείνει τις πιέσεις σε όσους ακόμα βρίσκονται εκεί. Η δε ρωσική οικονομία βυθίζεται σε ύφεση υπό συνθήκες διψήφιου πληθωρισμού.

Νέος νόμος καθιστά προβληματική την παραμονή τους στη ρωσική αγορά, αλλά και πολύ ακριβή την αποχώρηση.

Η ιταλική UniCredit, η IKEA, η αλυσίδα εστιατορίων γρήγορου φαγητού Burger King, καθώς και εκατοντάδες άλλες μικρότερες εταιρείες διατηρούν δραστηριότητες στη Ρωσία. Η ΙΚΕΑ δηλώνει πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Η Raiffeisen εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης και μιας πολύ προσεκτικά οργανωμένης αποχώρησης. Η δε UniCredit δεν σχολίασε τα δεδομένα, αλλά ούτε και η Burger King.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα της εβδομάδας πρότεινε σκλήρυνση της δικής της στάσης, ώστε η παραβίαση κυρώσεων να επέχει θέση εγκλήματος, δίνοντας τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις των κρατών της Ε.Ε. να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία εταιρειών και ατόμων που το πράττουν. Εν τω μεταξύ, τέλος, σε μια κίνηση η οποία μπορεί να ωθήσει τη Μόσχα ένα βήμα κοντύτερα στη χρεοκοπία, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι δεν παρατείνει την άδεια που καθιστούσε εφικτή την πληρωμή από τη Ρωσία των Αμερικανών με ρωσικά ομόλογα στα χέρια τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT