Εξι νέα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης «τρέχει» η ΔΥΠΑ

Εξι νέα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης «τρέχει» η ΔΥΠΑ

Σε τροχιά υλοποίησης νέων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης για πάνω από 250.000 ανέργους και εργαζομένους έχει μπει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – τ. ΟΑΕΔ), με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης

Σε τροχιά υλοποίησης νέων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης για πάνω από 250.000 ανέργους και εργαζομένους έχει μπει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – τ. ΟΑΕΔ), με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Μόνο μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», θα «τρέξουν» 6 προγράμματα για 120.000 ανέργους καθώς και για 150.000 εργαζομένους, συνολικού προϋπολογισμού 652 εκατ. ευρώ.

Ηδη ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων και συνεννοήσεων για την εκταμίευση 288 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για προγράμματα κατάρτισης, από συνολικά 1 δισ. ευρώ που προβλέπεται να εκταμιευθούν έως το 2025. Αντίστοιχα, όσον αφορά τα προγράμματα απασχόλησης και τα 500 εκατ. ευρώ που προβλέπονται, ήδη αναμένεται να υλοποιηθούν, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, 4 προγράμματα, προϋπολογισμού 364 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, πιθανότατα εντός της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευθεί το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με 100% επιδότηση για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με στόχο την απόκτηση 7μηνης εργασιακής εμπειρίας 10.000 νέων ανέργων 18-29 ετών, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στις περιφέρειες Αττικής (6.500 θέσεις) και Κεντρικής Μακεδονίας (3.500). Η ΔΥΠΑ θα καταβάλλει στους ωφελουμένους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές) καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Τα υπόλοιπα προγράμματα που θα βγουν το αμέσως επόμενο διάστημα, και σε κάθε περίπτωση εντός του καλοκαιριού, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι:

Αφορούν 120.000 ανέργους και 150.000 εργαζομένους – Χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης.

• Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων (119,7 εκατ. ευρώ) για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές-θύλακες υψηλής ανεργίας, με προτεραιότητα στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου και με έμφαση σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας. Εχει διάρκεια 18 μηνών και επιχορηγεί με 13.709 ευρώ συνολικά το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παραπάνω περιφέρειες και με 11.995 ευρώ συνολικά τις επιχειρήσεις στις υπόλοιπες περιφέρειες.

• Πρόγραμμα επιχορήγησης με 111,23 εκατ. ευρώ επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ωφελούμενοι είναι άνεργοι που ανήκουν στους πιο ευπαθείς πληθυσμούς, όπως άτομα με αναπηρία, αποφυλακισμένοι, απεξαρτημένοι, καθώς και μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών, άνεργοι άνω των 55 ετών με 12μηνη ανεργία, άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ.

• Πρόγραμμα απόκτησης 7μηνης εργασιακής εμπειρίας με 100% επιδότηση για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας έως 30 ετών, απόφοιτους τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Η μηνιαία αποζημίωση θα είναι ίση με τον κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές) και θα καταβληθεί επίσης αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Ο προϋπολογισμός είναι 68 εκατ. ευρώ.

• Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων 80.000 ανέργων σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες γνώσεις, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, με στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο των προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς».

• Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης 150.000 εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, συνολικού προϋπολογισμού 188 εκατ. ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων (upskilling) των εργαζομένων και την επανειδίκευσή τους (reskilling) σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της απασχολησιμότητάς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT