Χαμηλότερο τζίρο αναμένει φέτος το 60% των εμπόρων

Χαμηλότερο τζίρο αναμένει φέτος το 60% των εμπόρων

Οι αρνητικές επιδράσεις του πολέμου στην Ουκρανία εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν για όλο το τρέχον έτος

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

Αρκετά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις στελεχών του λιανεμπορίου (λιανεμπόριο – αλυσίδες σούπερ μάρκετ και προμηθευτές FMCG) σχετικά με την πορεία των πωλήσεων, τα οικονομικά αποτελέσματα, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και γενικότερα την εξέλιξη του οικονομικού κλίματος της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα τάσεων στο λιανεμπόριο FMCG του ΙΕΛΚΑ, έξι στα δέκα στελέχη του λιανεμπορίου αναμένουν μείωση των πωλήσεων το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αλλά και όλο το 2022.

Το επόμενο εξάμηνο το 64% των στελεχών πιστεύει πως οι πωλήσεις θα μειωθούν (-1,8%), ενώ ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 22% εκτιμά πως αυτές θα αυξηθούν. Αντίστοιχου ποσοστού (-1,8%) θα είναι οι μειώσεις των πωλήσεων που περιμένει το 60% των στελεχών του κλάδου για το σύνολο του έτους, με μόλις το 18% να εκτιμά πως αυτές θα σημειώσουν άνοδο. Ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 150 ανώτερα και ανώτατα στελέχη του κλάδου, είναι η αντιστροφή προς το αρνητικό του δείκτη οικονομικού κλίματος. Τον Μάιο του 2022, εννέα στους δέκα, ήτοι το 87% των στελεχών, εκτιμούν πως η οικονομική κατάσταση στη χώρα χειροτέρεψε, ποσοστό που έφτασε περίπου σε αυτά τα επίπεδα την περίοδο των lockdowns του 2020 αλλά και την περίοδο της οικονομικής κρίσης (Ιανουάριος, Ιούλιος 2017), και μόλις το 7% ότι βελτιώθηκε. Λίγους μήνες πριν, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2021, οι εκτιμήσεις τους ήταν διαφορετικές, καθώς μόλις το 25% απαντούσε πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα χειροτέρεψε, ενώ η πλειονότητα, ήτοι το 57%, θεωρούσε πως κινείται προς μια καλύτερη πορεία.

Στο μεταξύ, αρκετοί από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν πως η σημασία αλλά και η ένταση της επίδρασης του πολέμου στην Ουκρανία είναι μεγαλύτερες της πανδημίας. Μάλιστα, οκτώ στα δέκα στελέχη θεωρούν πως η επίδραση του πολέμου θα διαρκέσει και την επόμενη χρονιά, ενώ σχεδόν όλοι συμφωνούν πως αυτή θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022. Τέλος, το 56% των επιχειρήσεων αναμένει χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα το 2022 σε σύγκριση με πέρυσι, με μόλις το 11% να αναμένει βελτίωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT