Επικουρική σύνταξη: Μόνο ηλεκτρονικά η υποβολή αίτησης

Επικουρική σύνταξη: Μόνο ηλεκτρονικά η υποβολή αίτησης

Αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ θα υποβάλλονται από την 1η Ιουνίου 2022 οι νέες αιτήσεις απονομής και μεταβίβασης επικουρικών συντάξεων ιδιωτικού τομέα.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ θα υποβάλλονται από την 1η Ιουνίου 2022 οι νέες αιτήσεις απονομής και μεταβίβασης επικουρικών συντάξεων ιδιωτικού τομέα. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση της fast track διαδικασίας έκδοσης των επικουρικών συντάξεων, με τον στόχο που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ να είναι ο δραστικός περιορισμός του χρόνου έκδοσης των επικουρικών συντάξεων.

Στην πράξη, από αύριο 1η Ιουνίου καταργείται η δυνατότητα προσκόμισης με φυσικό τρόπο των δικαιολογητικών που απαιτούνταν για την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης για επικουρική ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό πως τους τελευταίους 12 μήνες υποβλήθηκαν 94.000 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις ιδιωτικού τομέα. Από αυτές, οι 13.000 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά και οι υπόλοιπες 81.000 με επίσκεψη στις τοπικές διευθύνσεις. Πλέον η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης θα πραγματοποιείται από τους ασφαλισμένους μπαίνοντας στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ ( και επιλέγοντας «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης» (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi).

Από αύριο, 1η Ιουνίου, για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Να σημειωθεί ότι ήδη εδώ και αρκετούς μήνες υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για κύριες συντάξεις, ενώ σύμφωνα και με τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, μέσα στο επόμενο τρίμηνο πρόκειται να υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και οι αιτήσεις μεταβίβασης λόγω θανάτου για τις επικουρικές συντάξεις του δημόσιου τομέα, όπου τον τελευταίο χρόνο υποβλήθηκαν πάνω από 25.000 αιτήσεις.

Δυνατότητα αίτησης με φυσικό τρόπο στις τοπικές διευθύνσεις θα συνεχίζει να υπάρχει μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις όπου στην κύρια σύνταξη παρουσιάζεται πρόβλημα κατά την ηλεκτρονική υποβολή (λ.χ. αλλοδαποί). Θα παρέχεται η δυνατότητα είτε έντυπης είτε χειρόγραφης αίτησης για αυτούς τους ασφαλισμένους. Υπενθυμίζεται ότι στους ενδιαφερομένους παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησής τους μέσα από τον σύνδεσμο https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/parakoloythese-poreias-aiteses.

Σημαντικό βήμα, που φέρνει τον ΕΦΚΑ πιο κοντά στην ψηφιακή τεχνολογία, στην άμεση εφαρμογή του νέου συστήματος απονομής fast track συντάξεων και κατά συνέπεια στον στόχο της μείωσης του χρόνου αναμονής, χαρακτήρισε τη νέα αυτή απόφαση ο υπουργός Εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται επίσης η ταλαιπωρία και οι άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών στις τοπικές διευθύνσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT