Σουηδία: Κατά 0,8% μειώθηκε το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο

Σουηδία: Κατά 0,8% μειώθηκε το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο

Η οικονομία της Σουηδίας συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο περισσότερο από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, εν μέρει εξαιτίας μείωσης των εξαγωγών αλλά και λόγω αλλαγής στη μεθοδολογία της σουηδικής στατιστικής υπηρεσίας.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης

Η οικονομία της Σουηδίας συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο περισσότερο από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, εν μέρει εξαιτίας μείωσης των εξαγωγών αλλά και λόγω αλλαγής στη μεθοδολογία της σουηδικής στατιστικής υπηρεσίας. Το σουηδικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, καταγράφοντας υποχώρηση για πρώτη φορά μετά το τελευταίο τρίμηνο του πρώτου έτους της πανδημίας, του 2020.

Η μεγαλύτερη οικονομία στη Σκανδιναβία έχει σημειώσει στιβαρή ανάκαμψη από την ύφεση της πανδημίας.

Τα σουηδικά νοικοκυριά όμως πλήττονται τώρα από την άνοδο του πληθωρισμού, που έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών και πλέον δεκαετιών. Αιτία είναι αφενός ο πόλεμος στην Ουκρανία και αφετέρου οι αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων που υπονομεύουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η κεντρική τράπεζα, Riksbank, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων με σκοπό πάντα την ανάσχεση του πληθωρισμού.

Είναι η πρώτη φορά μετά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 που η Σουηδία εμφανίζει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Σχολιάζοντας τα μακροοικονομικά μεγέθη ο Τορμπγιόρν Ισακσον, οικονομολόγος της Nordea, τονίζει πως «η μείωση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, καθώς οφείλεται κατά κύριο λόγο σε εξωγενείς παράγοντες, ενώ η ζήτηση παραμένει ισχυρή». Σε σημείωμά του προς την πελατεία τής εν λόγω επενδυτικής, ο Ισακσον αποδίδει τις εξελίξεις στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν με το τελευταίο κύμα της πανδημίας αλλά και στην έλλειψη βασικών πρώτων υλών για τη λειτουργία των βιομηχανιών. Ο ίδιος εκτιμά πως θα σημειωθεί ήπια ανάπτυξη το τρέχον τρίμηνο, «όπως καταδεικνύει η πορεία της αγοράς εργασίας που ανακάμπτει».

Οσον αφορά το περασμένο έτος, η ανάπτυξη της σουηδικής οικονομίας αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες, στο 5,1%. Ομοίως αναθεωρήθηκε προς τα κάτω η ύφεση που είχε σημειώσει το 2020 και τώρα εκτιμάται πως το πρώτο έτος της πανδημίας το σουηδικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,2%, ενώ η αρχική εκτίμηση μιλούσε για ύφεση 3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT