Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές και πετρέλαιο

Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές και πετρέλαιο

Η είδηση ότι η Κίνα χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα στη Σαγκάη και σε άλλες μητροπόλεις καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, οδήγησε χθες σε άνοδο τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τις τιμές του πετρελαίου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Η είδηση ότι η Κίνα χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα στη Σαγκάη και σε άλλες μητροπόλεις καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, οδήγησε χθες σε άνοδο τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τις τιμές του πετρελαίου, καθώς αναζωπύρωσε τις προσδοκίες για παγκόσμια ανάκαμψη. Οπως τόνισε χθες ο Ούρλιχ Ούρμπαν, οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg, η επανεκκίνηση της Κίνας μειώνει την ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και καλλιεργεί προσδοκίες για χαλάρωση στο έμφραγμα της εφοδιαστικής αλυσίδας και υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν άλλωστε δεχθεί πιέσεις από την αρχή του έτους εν αναμονή αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων από όλες τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και εν μέσω ανησυχίας για την επιβράδυνση της ανάπτυξης, για τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εχοντας υποχωρήσει αισθητά προσελκύουν το ενδιαφέρον επενδυτών που αναζητούν χαμηλές τιμές και από την περασμένη εβδομάδα προχωρούν σε αγορές φθηνών μετοχών. Την ίδια στιγμή τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα επιχειρήσεων έχουν τονώσει τη διάθεση των επενδυτών για την ανάληψη κινδύνου.

Η χαλάρωση των lockdowns στην Κίνα δημιούργησε θετικό κλίμα στα μεγάλα χρηματιστήρια.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7% το πρωί στην αγορά του Λονδίνου, καταγράφοντας την τέταρτη συναπτή συνεδρίαση ανόδου και την πλέον μακροσκελή από τον Μάρτιο. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας και καταναλωτικών προϊόντων. Στην αγορά του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,19% και με κέρδη 0,81% έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης. Στο Παρίσι o δείκτης CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,72% και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με κέρδη 0,69% Στο μεταξύ, η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο, ενώ στην επικείμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ αναμένεται πως το διεθνές καρτέλ του πετρελαίου θα εμμείνει στην απόφαση για πολύ περιορισμένη αύξηση της παραγωγής κατά μόλις 400.000 βαρέλια την ημέρα. Η ανησυχία, έτσι, για έλλειμμα προσφοράς στην παγκόσμια αγορά οδήγησε χθες την τιμή του Brent στα 120 δολάρια το βαρέλι, έστω κι αν παραμένει ακόμη αρκετά μακριά από το ιστορικό ρεκόρ του των 147,5 δολαρίων το βαρέλι. Το αργό Δυτικού Τέξας, άλλωστε, κυμαινόταν το βράδυ στα 116,12 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT