Επέστρεψε στην κερδοφορία ο όμιλος Ελλάκτωρ το πρώτο 3μηνο

Επέστρεψε στην κερδοφορία ο όμιλος Ελλάκτωρ το πρώτο 3μηνο

Κέρδη 14 εκατ. ευρώ έπειτα από έντεκα διαδοχικά ζημιογόνα τρίμηνα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης

Επιστροφή σε κέρδη έπειτα από 11 διαδοχικά ζημιογόνα τρίμηνα πέτυχε ο όμιλος Ελλάκτωρ κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2022.

Ειδικότερα, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 14 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 9,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 220,2 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 14% σε ετήσια βάση. Τα δε συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη EBITDA κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 65% σε 67,3 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο ο όμιλος προχώρησε σε προβλέψεις (με τη μορφή εφάπαξ επιβάρυνσης) ύψους 9 εκατ. ευρώ, λόγω των επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Ελπίς» στη λειτουργία της Αττικής οδού. Λαμβάνοντας υπόψη και την επιβάρυνση αυτή, τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 58,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 43%.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο Ευθύμιος Μπουλούτας, «η επίδοση του φετινού πρώτου τριμήνου και η επιστροφή του ομίλου στην κερδοφορία αποτελούν το επιστέγασμα της προσπάθειας που ξεκινήσαμε ως διοίκηση καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου 12μήνου». Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιθώριο συγκρίσιμου EBITDA διαμορφώθηκε στο 30,6% από 21,2% πριν από έναν χρόνο, ενώ κατά τους πρώτους τρεις μήνες οι θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου ανήλθαν σε 40,1 εκατ. ευρώ, από 5,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου (εξαιρώντας τον Μορέα) διαμορφώθηκε σε 570,6 εκατ. ευρώ, από 557,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 220,2 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 14% σε ετήσια βάση.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει και η επίδοση του τομέα της κατασκευής, καθώς η Ακτωρ εμφάνισε οριακά θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα (από λειτουργικές ζημίες 9,8 εκατ. ευρώ), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ οι ζημίες μετά από φόρους περιορίστηκαν σε μόλις 2,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 16,2 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ο κύκλος εργασιών του κατασκευαστικού τομέα ανήλθε σε 101,3 εκατ. ευρώ, έναντι 96,54 εκατ. ευρώ πριν από έναν χρόνο. Σήμερα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο διαμορφώνεται σε 2,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 700 εκατ. ευρώ αφορά συμβάσεις που βρίσκονται προς υπογραφή. Κατά το πρώτο τρίμηνο ο όμιλος υπέγραψε νέες συμβάσεις συνολικού ύψους 262 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 44 εκατ. ευρώ υπογράφηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε από τις αρχές Απριλίου και μέχρι σήμερα. Στις συμβάσεις που πρόκειται να υπογραφούν στο άμεσο μέλλον περιλαμβάνονται το ΣΔΙΤ του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Μεθώνη, όπου η συμμετοχή του ομίλου αντιστοιχεί σε 151 εκατ. ευρώ, το τμήμα του ΒΟΑΚ Νεάπολη – Αγιος Νικόλαος (συμμετοχή 139 εκατ. ευρώ) και η επέκταση της Αττικής οδού στη Λ. Κύμης (συμμετοχή 94,2 εκατ. ευρώ).

Οσον αφορά την πορεία πώλησης του 75% του τομέα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στον όμιλο Motor Oil, η διοίκηση ανέφερε ότι προχωράει η διαδικασία αξιολόγησης της σχετικής προσφοράς, ενώ έχει αναθέσει σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο την εκπόνηση γνωμοδότησης περί του εύλογου τιμήματος. Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος πρόκειται να αποσχιστεί, με την αξία του (για το 100%) να διαμορφώνεται σε 1 δισ. ευρώ.

Ο τομέας των ΑΠΕ

Κατά το πρώτο τρίμηνο ο τομέας των ΑΠΕ κατέγραψε ελαφρώς μειωμένο κατά 1,8% κύκλο εργασιών σε 31,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους άγγιξαν τα 16,9 εκατ. ευρώ, από 17 εκατ. ευρώ πριν από έναν χρόνο. Ο τομέας του περιβάλλοντος (διαχείριση απορριμμάτων) σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 27,3% σε 30,9 εκατ. ευρώ, λόγω αύξησης του όγκου των εισερχόμενων αποβλήτων, των τιμών των ανακτώμενων ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και εξαιτίας των υψηλών τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 4,3 εκατ. ευρώ, από 4,8 εκατ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT