Ρωσία: Σημάδια επιδείνωσης της αγοράς εργασίας λόγω των κυρώσεων

Ρωσία: Σημάδια επιδείνωσης της αγοράς εργασίας λόγω των κυρώσεων

Κάποιες μικρές και όχι τόσο ορατές εκ πρώτης όψεως μεταβολές στην αγορά εργασίας της Ρωσίας είναι οι πρώτες ενδείξεις του αντίκτυπου που έχουν στη ρωσική οικονομία οι κυρώσεις της Δύσης.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Κάποιες μικρές και όχι τόσο ορατές εκ πρώτης όψεως μεταβολές στην αγορά εργασίας της Ρωσίας είναι οι πρώτες ενδείξεις του αντίκτυπου που έχουν στη ρωσική οικονομία οι κυρώσεις της Δύσης. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, δεδομένου ότι στη Ρωσία σημαντική μερίδα των εργαζομένων απασχολείται στον δημόσιο τομέα και προσφάτως ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις του δημοσίου, οι περισσότεροι Ρώσοι δεν βλέπουν δραματικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή τους. Τα γενναία έσοδα που εισπράττει, άλλωστε, από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου προσφέρουν στο Κρεμλίνο τα μέσα για να στηρίξει και τον ιδιωτικό τομέα, δίνοντας στις επιχειρήσεις κίνητρα για να μην απολύσουν τους υπαλλήλους τους στους κακούς καιρούς, καθώς ο μισθός τους θα επιδοτείται από το κράτος.

Η ανεργία στη Ρωσία έχει, έτσι, παραμείνει στο 4% περίπου και δεν έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό που εκτοξεύθηκε τον Απρίλιο στο 17,8%, τώρα έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί αλλά οι ελλείψεις είναι προς το παρόν περιορισμένες. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, η Τατιάνα Μιχαΐλοβα, οικονομολόγος και ακαδημαϊκός και κάτοικος της ρωσικής πρωτεύουσας, τονίζει πως «αν δεν παρακολουθεί κανείς τις ειδήσεις στην τηλεόραση, μπορεί εύκολα να μένει με την εντύπωση πως δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε».

Μειώθηκαν οι αγγελίες αναζήτησης, αυξάνεται η μερική απασχόληση, πολλά καταστήματα στα εμπορικά κέντρα της Μόσχας είναι πλέον κλειστά.

Υπάρχει, ωστόσο, μια ακολουθία από δείκτες που προδίδουν πως οι αλλαγές αρχίζουν να γίνονται αισθητές και κυρίως στην αγορά εργασίας. Μολονότι η ανεργία παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερή, η πλατφόρμα αναζήτησης υπαλλήλων HeadHunter αναφέρει πως οι αγγελίες αναζήτησης υπαλλήλων μειώθηκαν τον Απρίλιο κατά 28% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό εκτοξεύεται στο 40% και στο 55% όταν πρόκειται για τους τομείς του μάρκετινγκ, των δημοσίων σχέσεων, των ανθρώπινων πόρων και της διοίκησης επιχειρήσεων. Και οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως σύντομα θα γίνει θηριώδης ο ανταγωνισμός για μια θέση εργασίας. Ο αριθμός των ανθρώπων των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και καλύπτονται μερικώς από το κράτος έφτασε στα μέσα Μαΐου στις 138.000, ενώ στις αρχές Μαρτίου ήταν μόλις 44.000. Επίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των εργαζόμενων σε θέσεις μερικής απασχόλησης.

Οι αλλαγές είναι, άλλωστε, πιο ορατές στα εμπορικά κέντρα της Ρωσίας. Στη Μόσχα, τα καταστήματα που πωλούν ξένα εμπορικά σήματα ανέρχονται περίπου στο 40% του χώρου στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, σύμφωνα με τη μεσιτική ILM. Οπως τονίζουν όμως οι FT, πολλά από αυτά τα καταστήματα είναι κλειστά καθώς οι ξένες εταιρείες έχουν αποχωρήσει από τη χώρα. Ετσι, περίπου το 15% με 20% των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα της Μόσχας είναι πλέον κλειστά, σύμφωνα με την Knight Frank Russia. Ο τομέας των εμπορικών κέντρων φαίνεται πως είναι αυτός που έχει δεχθεί το κυριότερο πλήγμα από τις κυρώσεις. Παράλληλα όμως ο αντίκτυπος είναι ισχυρός όταν πρόκειται για εισαγόμενα προϊόντα. Τα εισαγόμενα κρασιά, για παράδειγμα, αντιπροσώπευαν πέρυσι το 40% της ρωσικής αγοράς. Τώρα στα ράφια με τα κρασιά υπάρχουν μεγάλα κενά. Εχουν, άλλωστε, διακοπεί οι εισαγωγές έξυπνων κινητών από τις Samsung και Apple και, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων GS Group, έχουν αυξηθεί κατά 43% οι εισαγωγές κινητών παλαιού τύπου καθώς προέρχονται από εναλλακτικούς προμηθευτές. Αναλύοντας, άλλωστε, στοιχεία 20 εκ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Ρωσίας, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) κατέληξε στο συμπέρασμα πως τον Απρίλιο μειώθηκαν οι εισαγωγές κατά 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT