Πουλάει το σταθερό δίκτυο η Telecom Italia

Σε διαδικασία πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων, που αφορούν το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας, βρίσκεται ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός της Τelecom Italia (ΤΙΜ), η οποία ζητεί ως αντίτιμο περίπου 20 δισ. ευρώ.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Σε διαδικασία πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων, που αφορούν το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας, βρίσκεται ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός της Τelecom Italia (ΤΙΜ), η οποία ζητεί ως αντίτιμο περίπου 20 δισ. ευρώ. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Cassa Depositi e Prestiti) και μια ομάδα διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, σύμφωνα με άτομα τα οποία έχουν γνώση του συγκεκριμένου ζητήματος. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, η τιμή της μετοχής της εταιρείας σημείωνε άνοδο έως και κατά 5,9%, όταν έγινε γνωστή η είδηση από το Bloomberg για το σχέδιο της ΤΙΜ. Επίσης, αυτό ώθησε και σε καλύτερη επίδοση τον γενικό δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο, δίνοντας στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο χρηματιστηριακή αξία περίπου 6,4 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα θα επιτρέψουν στο πρώην κρατικό μονοπώλιο στις τηλεπικοινωνίες, το οποίο έχει εταιρική αξία περίπου 36 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, να μειώσει το χρέος του, που ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ. Επιπλέον, θα επισπεύσει το σχέδιο αναδιοργάνωσης του διευθύνοντος συμβούλου του Πιέτρο Λαμπριόλα, όπως ανέφεραν οι καλά πληροφορημένες πηγές. Πάντως, η Telecom Italia δήλωσε την Κυριακή ότι ετοιμάζεται να πουλήσει ολόκληρο το δίκτυό της στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου, βάσει του οποίου ο έλεγχος του εν λόγω περιουσιακού της στοιχείου μεταβιβάζεται στο ιταλικό κράτος. Η ΤΙΜ σημείωσε πως κατέληξε σε μια προκαταρκτική και μη δεσμευτική συμφωνία με τον κρατικό φορέα Cassa Depositi e Prestiti (Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων), ο οποίος λειτουργεί ως χρηματοδοτικός βραχίονας της κυβέρνησης. Αναλαμβάνοντας το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας, το Ταμείο Παρακαταθηκών θα μπορέσει να το συνδυάσει με το δίκτυο της μικρότερης ανταγωνίστριας Open Fiber, την οποία έχει στην ιδιοκτησία του. Συν τοις άλλοις, η συμφωνία περιλαμβάνει την Open Fiber και την Teemco, εταιρεία του Λουξεμβούργου που ελέγχεται από τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια KKR & Co., τα οποία κατέχουν μερίδιο στη μονάδα οπτικών ινών FiberCop SpA της Telecom Italia. Η Macquarie Group Ltd, μειοψηφικός επενδυτής στην εταιρεία Open Fiber, υπέγραψε επίσης τη συμφωνία.

Η ΤΙΜ ζητάει ποσό 20 δισ. ευρώ προκειμένου να μειώσει τον δανεισμό της και να χρηματοδοτήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται και σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής για τον όμιλο τηλεπικοινωνιών της ΤΙΜ, ο οποίος ιδιωτικοποιήθηκε το 1997 και επί δεκαετίες καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να εξασφαλίσει χρηματοδότες. Τώρα το πρώην κρατικό μονοπώλιο ευελπιστεί να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση του δικτύου του σταθερής τηλεφωνίας για να περιστείλει το επαχθές χρέος του και να εγκαινιάσει τη διαδικασία ανάπτυξης οπτικών ινών. Η γειτονική Ιταλία στο πεδίο αυτό υστερεί κατά πολύ σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Λίγο καιρό πριν, και συγκεκριμένα στις αρχές Απριλίου, η Telecom Italia είχε απορρίψει πρόταση εξαγοράς 10,8 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια KKR, προτιμώντας να προωθήσει ένα εσωτερικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ευθυγραμμισμένο με τον στόχο της ιταλικής κυβέρνησης να συμπήξει ενιαίο εθνικό δίκτυο οπτικών ινών και να αποφύγει τυχόν διπλές επενδύσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT