Πτώση στα χρηματιστήρια λόγω ανόδου πετρελαίου

Πτώση στα χρηματιστήρια λόγω ανόδου πετρελαίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ και η Wall Street άνοιξε με απώλειες, καθώς η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενέτεινε την ανησυχία για περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού, που στην Ευρωζώνη έφτασε πλέον το 8,1% τον Απρίλιο. Σημειωτέον ότι η προηγούμενη φορά που ο πληθωρισμός έφτασε σε τόσο υψηλά επίπεδα ήταν στη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης της διετίας 1973-1974. Η ανησυχία για περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού καλλιεργεί, άλλωστε, προσδοκίες για πολύ πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve.

Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν, έτσι, στα νέα ανησυχητικά στοιχεία παραβλέποντας την προοπτική ανάκαμψης της Κίνας μετά την άρση των lockdowns σε Σαγκάη και άλλες εμπορικές μητροπόλεις της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο. Μιλώντας στο Reuters ο Φρανσουά Σαβαρί, στέλεχος της Prime Partners, τόνισε πως «τα πάντα θα εξαρτηθούν εφεξής από τον πληθωρισμό» και διευκρίνισε πως «το τι θα συμβεί στις αγορές θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα δούμε κάποια αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων το δεύτερο εξάμηνο του έτους». Η ανησυχία προκάλεσε μαζικές πωλήσεις ομολόγων της Ευρωζώνης και άνοδο των αποδόσεών τους, με τις αποδόσεις του δεκαετούς της Γερμανίας να αυξάνονται κατά 0,08 εκατοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 1,13%. Η απόδοση του δεκαετούς της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 0,15 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ αντίστοιχη ήταν και η πορεία των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, με τις αποδόσεις τους να πλησιάζουν και πάλι το 3%, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,09 εκατοστιαίες μονάδες στο 2,84%.

Η ενίσχυση της τιμής του βαρελιού θα πυροδοτήσει περαιτέρω ενίσχυση του πληθωρισμού.

Μοναδική εξαίρεση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που εξαιτίας των πολλών ενεργειακών εταιρειών του έκλεισε με κέρδη 0,35%. Οι μετοχές των ενεργειακών κολοσσών Shell και BP σημείωσαν άνοδο 1,5% και 1,3% αντιστοίχως. Στην αντίθετη πορεία ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, που έκλεισε με απώλειες 1,18%, όπως και ο CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 1,43% και ο FTSE MIB του Μιλάνου με απώλειες 1,13%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 υποχώρησε κατά 0,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT