Σχέδια για δύο τουριστικές επενδύσεις από την «Μπλε Κέδρος»

Σχέδια για δύο τουριστικές επενδύσεις από την «Μπλε Κέδρος»

Επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δύο νέων τουριστικών μονάδων σε ιδιόκτητα ακίνητά της σχεδιάζει να υλοποιήσει η «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ».

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δύο νέων τουριστικών μονάδων σε ιδιόκτητα ακίνητά της σχεδιάζει να υλοποιήσει η «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ», αξιοποιώντας τα έσοδα από την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εταιρεία των αδελφών Ευμορφίδη (Μιχάλη και Παύλου), στην οποία σήμερα διαθέτουν από 45% έκαστος, αναμένεται να πραγματοποιήσει δημόσια προσφορά (6-8 Ιουνίου) για τη διάθεση ποσοστού 7,2 εκατ. μετοχών της (επί συνόλου 43,2 εκατ.), ήτοι για το 16,7% του μετοχικού της κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Λίγες μέρες νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε και ιδιωτική τοποθέτηση για επιπλέον 8,3% του μετοχικού κεφαλαίου, με αγοραστές τρεις επιχειρηματίες, δύο από την Ελλάδα κι έναν από τη Γερμανία.

Το εγχείρημα της διοίκησης της «Μπλε Κέδρος» να προσελκύσει επενδυτές, ενδεχομένως να αποτελέσει σημαντική πρόκληση τόσο λόγω της υφιστάμενης συγκυρίας όσο και εξαιτίας των επιμέρους χαρακτηριστικών της εταιρείας. Για παράδειγμα, οι τρεις βασικότεροι μισθωτές των ακινήτων της «Μπλε Κέδρος» (Coco-Mat, Hotel Cluster και Spick and Span), από τους οποίους προέρχεται το 94% των ετήσιων εσόδων, είναι εταιρείες που, όπως και η προς εισαγωγή ΑΕΕΑΠ, ελέγχονται από την οικογένεια Ευμορφίδη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, «το γεγονός αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγκρουση συμφερόντων».

Στόχος η άντληση 16,7 εκατ. ευρώ από την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο.

Στο ίδιο ενημερωτικό επισημαίνεται ότι η «Μπλε Κέδρος» έχει προχωρήσει σε τροποποιήσεις των συμβάσεων ενοικίασης οκτώ ακινήτων που μισθώνει η Coco-Mat (καταστήματα), με τις οποίες ναι μεν αυξάνεται το μίσθωμα, αλλά υπάρχει και ο όρος ότι η Coco-Mat διατηρεί το δικαίωμα οποτεδήποτε να καταργήσει μονομερώς τη συγκεκριμένη αυτή αύξηση, εφόσον προβεί σε σχετική γνωστοποίηση προς την Μπλε Κέδρος εγγράφως, μέχρι και 30 μέρες πριν το πράξει. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η «Μπλε Κέδρος» θα είχε ετήσιες απώλειες του 5,34% των εσόδων της από ενοίκια. Πρόκειται για έναν όρο ο οποίος δεν απαντάται σε συμβάσεις άλλων εταιρειών του κλάδου των ΑΕΕΑΠ, όπως επιβεβαίωσαν στην «Κ» στελέχη της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, τα συνολικά έσοδα της δημόσιας εγγραφής, εφόσον αυτή αποδειχθεί επιτυχής, θα ανέλθουν σε 16,68 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για δύο βασικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, ποσό οκτώ εκατ. ευρώ από τα έσοδα της αύξησης θα χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή και αλλαγή χρήσης υφιστάμενου κτιρίου (σταθμός αυτοκινήτων), που είχε αποκτήσει η εταιρεία πριν από λίγα χρόνια στη συμβολή των οδών Δημητρακοπούλου και Φαλήρου στην περιοχή Μακρυγιάννη. Το εν λόγω ακίνητο θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο δυναμικότητας 117 δωματίων, με το συνολικό κόστος της επένδυσης να ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ.

Η έτερη σημαντική επένδυση που θα χρηματοδοτήσει η εταιρεία με τα έσοδα από τη δημόσια προσφορά των μετοχών της, είναι η ανέγερση ξενοδοχείου πέντε αστέρων και συγκροτήματος 59 τουριστικών κατοικιών στην παραλιακή περιοχή του Ξιφιά Μονεμβασιάς, επί παραλιακής έκτασης 17,6 στρεμμάτων, που αποκτήθηκε πρόσφατα. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ, ενώ ο ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι τα τρία χρόνια. Επτά εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τα έσοδα της αύξησης και τα υπόλοιπα 13 εκατ. ευρώ με τραπεζικό δανεισμό, αν και όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό δελτίο, δεν υφίσταται κάποια σχετική συμφωνία επί του παρόντος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT