Ιταλία: Στα επίπεδα του 2019 κινείται ο τουρισμός φέτος

Ιταλία: Στα επίπεδα του 2019 κινείται ο τουρισμός φέτος

Αν για κάτι μπορεί να χαρεί η γειτονική Ιταλία, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού και την ακριβή καθημερινότητα, είναι η άνθηση του τουρισμού της το τρέχον έτος.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Αν για κάτι μπορεί να χαρεί η γειτονική Ιταλία, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού και την ακριβή καθημερινότητα, είναι η άνθηση του τουρισμού της το τρέχον έτος. Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών και των αναλυτών του κλάδου, η κίνηση στον κλάδο εκτιμάται πως θα αποκατασταθεί σε επίπεδα προ πανδημίας. Ειδικότερα, ο γεωργικός σύνδεσμος Coldiretti, ο οποίος παρακολουθεί την κατανάλωση ντόπιων προϊόντων και την αύξηση των πωλήσεων, θεωρεί ότι φέτος η χώρα μπορεί να φιλοξενήσει και πάλι τουλάχιστον 33 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, όπως ακριβώς είχε συμβεί το 2019, την τελευταία χρονιά πριν από την κρίση δημόσιας υγείας, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle.

Πέρυσι, λόγω του κορωνοϊού, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο οι αφίξεις από το εξωτερικό στην Ιταλία μειώθηκαν κατά 55%. Σε μια δύσκολη περίοδο και με ορατό τον κίνδυνο μιας ύφεσης, η οικονομία της Ιταλίας θα μπορούσε να τονωθεί σε σημαντικό βαθμό. Και αυτό μεταφράζεται σε «ένεση ρευστού» της τάξεως των 40 δισ. ευρώ σε συνολικό κύκλο εργασιών, βάσει δημοσιευμάτων στις ιταλικές εφημερίδες. Στην ανοδική πορεία των αφίξεων συμβάλλει και το γεγονός πως από χθες, 1η Ιουνίου, δεν θα θεωρείται αναγκαίο το να επιδεικνύει κανείς πράσινη κάρτα εμβολιασμού ώστε να του καταστεί επιτρεπτή η είσοδος στη χώρα.

Προβλέψεις για τουλάχιστον 33 εκατ. ξένους τουρίστες και έσοδα της τάξεως των 40 δισ. ευρώ.

Οι λεγόμενες πόλεις της τέχνης, από τη Ρώμη μέχρι τη Νάπολη και τη Βενετία, έχουν ήδη γεμίσει με ξένους επισκέπτες, ενώ και στα γνωστότερα θέρετρα, όπως αυτά της Σαρδηνίας και της Απουλίας, οι εστιάτορες και οι ξενοδόχοι άρχισαν και πάλι να χαμογελούν. Παράλληλα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κατόλικα, σε έρευνα η οποία διεξήχθη στην ίδια την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, οι συμμετέχοντες στην ερώτηση ποιος θα είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός προορισμός που θα επέλεγαν, σε ποσοστό 60% απάντησαν η Ιταλία. Υπάρχει, βέβαια, το πρόβλημα των αυξήσεων. Ενώσεις καταναλωτών έκαναν γνωστό ότι στις διάφορες παραλίες της χώρας οι αυξήσεις για την ενοικίαση ξαπλώστρας και ομπρέλας κυμαίνονται από 5% μέχρι και 18%, αν και γίνονται πιο αισθητές στους ακριβότερους προορισμούς. Σε αρκετά θέρετρα κοντά στη Ρώμη μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα βρίσκουν οι λουόμενοι ομπρέλα και ξαπλώστρα με 12 ευρώ, όπως αναφέρει η DW.

Συν τοις άλλοις, και στην Ιταλία, τέλος, καταγράφεται σοβαρή έλλειψη εργαζομένων στον τουριστικό τομέα. Χρειάζονται άμεσα 350.000 εργαζόμενοι, σύμφωνα με υπολογισμούς. Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι θα αναζητήσει προσωρινή λύση, δίνοντας το πράσινο φως για την είσοδο εργατικού δυναμικού από χώρες εκτός Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT