Ο εφιάλτης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Ο εφιάλτης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις χώρες της Ευρωζώνης, στο 8,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, από το 7,4% τον Απρίλιο, όπερ σημαίνει πως ξεπερνά τις προβλέψεις μας για το 7,9% σε ετήσια βάση.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις χώρες της Ευρωζώνης, στο 8,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, από το 7,4% τον Απρίλιο, όπερ σημαίνει πως ξεπερνά τις προβλέψεις μας για το 7,9% σε ετήσια βάση. Οι τιμές καυσίμων ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση τον Μάιο κατά 39,2%, μετά το 37,5% του Απριλίου, παραμένοντας ένας καίριος παράγοντας της ανοδικής πορείας των τιμών του πληθωρισμού εν γένει. Πάντως, και ο δομικός πληθωρισμός, όπου εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας, επίσης ανήλθε στο 4,6% τον Μάιο, από το 4,1% του Απριλίου. Οι τιμές των υπηρεσιών αποδείχθηκαν 3,5% ακριβότερες σε ετήσια βάση τον Μάιο από το 3,3% του Απριλίου, όταν το κόστος των βιομηχανικών αγαθών εκτός ενέργειας ενισχύθηκε 4,2% ετησίως, από 3,8% αντιστοίχως. Ισως οι τιμές των υπηρεσιών να εμφάνισαν άνοδο λόγω της αποδέσμευσης της σωρευμένης ζήτησης μετά την πανδημία, ενώ στο πεδίο των προϊόντων οι τιμές αποτυπώνουν τα υψηλότερη κόστη για τις επιχειρήσεις εξαιτίας των ελλείψεων προμηθειών. Οι τιμές των προϊόντων πλην ενέργειας, επίσης, εκφράζουν και έναν μεγάλο έμμεσο αντίκτυπο από το κόστος της.

Πάντως, ο πληθωρισμός εν γένει διαφέρει αξιοσημείωτα από το ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης στο άλλο. Υπάρχει ένα εύρος από το 5,6% της Μάλτας για τον Μάιο σε ετήσια βάση έως το 20,1% της Εσθονίας, όταν στη Γαλλία ο δείκτης διαμορφώνεται στο 5,8% εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της καλύπτεται από τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες. Η Γερμανία, εντούτοις, η οποία εξαρτάται από το φυσικό αέριο, ή η Ιταλία είχαν πληθωρισμό 8,7% και 7,3%, αντιστοίχως. Η απόκλιση σχετίζεται και με τον διαφορετικό βαθμό έκθεσης των οικονομιών στις αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και με τις παρεμβάσεις των εθνικών κυβερνήσεων για τη θωράκιση των καταναλωτών από τις υψηλότερες τιμές. Το καλοκαίρι, ωστόσο, δεν αναμένεται αποκλιμάκωση. Ο δείκτης μάλλον θα διατηρηθεί στα σημερινά του επίπεδα και κατά το τρίτο τρίμηνο, ενώ θα αρχίσει κάπως να υποχωρεί μόλις το τελευταίο τρίμηνο. Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα κυβερνητικά μέτρα θα ολοκληρωθούν, η μη παράτασή τους θα ενισχύσει τον πληθωρισμό.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο καλοκαίρι, καθώς δεν αναμένεται αποκλιμάκωση των τιμών.

Το απότοκο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και οι συνεχιζόμενες ελλείψεις προμηθειών, που επιδεινώθηκαν από τους περιορισμούς της Κίνας, ώθησαν έτι υψηλότερα τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη πέραν του στόχου του 2% της ΕΚΤ. Η Τράπεζα είναι πολύ πιθανόν να παύσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων έως τις αρχές της περιόδου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου και να αυξήσει τα επιτόκιά της και τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, μάλλον κατά 25 μονάδες βάσης τη φορά.

* Ο κ. Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT