Φυσικό αέριο: Αλμα 140% στα οικιακά τιμολόγια στην Ισπανία

Φυσικό αέριο: Αλμα 140% στα οικιακά τιμολόγια στην Ισπανία

Η Iberdrola, η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, αυξάνει τις τιμές από 1ης Ιουλίου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

O μεγαλύτερος όμιλος κοινής ωφελείας στην Ισπανία, με κριτήριο τη χρηματιστηριακή του αξία, η Iberdrola, αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου για ιδιώτες καταναλωτές σχεδόν κατά 140%, διότι επιδιώκει να μετακυλίσει σε αυτούς το κόστος από τη διεθνώς ακριβότερη ενέργεια, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Κατά τους υπολογισμούς της, η τιμή για την κιλοβατώρα αναμένεται να διαμορφωθεί από την 1 Ιουλίου σε 0,183 του ευρώ προ φόρων, εν συγκρίσει με το 0,071 του ευρώ προηγουμένως, όπως αναφέρεται σε επιστολή προς το καταναλωτικό κοινό, η οποία περιήλθε σε γνώση του Bloomberg. Μια ξεχωριστή πάγια χρέωση, εν τω μεταξύ, που καταβάλλεται από τους χρήστες, αναμένεται να μειωθεί σε μηνιαία βάση από τα 6,08 ευρώ στα 5,75 ευρώ. Σύμφωνα με την επιστολή, αυτή η αύξηση του 140% θα καθορίσει την τιμή υπό τις παρούσες συνθήκες, οπότε δεν μπορεί να συνεκτιμηθεί η οποιαδήποτε μεταβολή ανακύψει στην αγορά χονδρικής σε ορίζοντα 12 μηνών, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως να προκύψει και περαιτέρω αύξηση. Πρόκειται για πρόταση της εταιρείας στην πελατεία της, όταν τα συμβόλαιά τους λήγουν και θα θελήσουν πιθανώς να τα ανανεώσουν. Οι χρήστες επιλέγουν αν θα μείνουν ή όχι. Πέραν της Ιberdrola, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα παρέχουν στα ισπανικά νοικοκυριά και οι Endesa και Naturgy Energy Group.

Από τη δική της πλευρά η ισπανική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ επεξεργάζεται σχέδια για να θέσει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται από τους ομίλους κοινής ωφελείας και παρόχους για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, το ανώτατο όριο δεν αφορά το φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται από καταναλωτές στην αγορά λιανικής. Σημειωτέον, όμως, ότι μεγάλο τμήμα των νοικοκυριών της Ισπανίας κάνουν χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου τόσο για τη θέρμανση όσο και για το ζεστό νερό. Πέραν της Ισπανίας και η γειτονική της Πορτογαλία ενέκρινε τη λήψη μέτρων για να μειώσει το βάρος των υψηλών λογαριασμών ενέργειας, ενώ οι πρωτοβουλίες αμφοτέρων θεωρούνται οι δραστικότερες εντός Ε.Ε. για να συγκρατήσουν την ανοδική πορεία των τιμών ενέργειας, που επιδεινώθηκε και λόγω Ουκρανίας. Οι δύο χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου θα έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν εκτός των ορίων της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. και να παρέμβουν στον καθορισμό των τιμών, κατόπιν προκαταρκτικής συμφωνίας τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπό διαβούλευση ακόμη τα σχέδια της ισπανικής κυβέρνησης για ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Οπως είχε τονίσει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδια για την ενεργειακή πολιτική της Ισπανίας, Τερέσα Ριμπέρα, «τα μέτρα θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τα έκτακτα κέρδη των ομίλων κοινής ωφελείας», αλλά δεν έθιξε το θέμα της χρηματοδότησής τους. Εκτιμάται πως η μέση τιμή φυσικού αερίου θα ελαττωθεί στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα, εν συγκρίσει με τα 210 ευρώ. Στη δε Πορτογαλία, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Ντουάρτε Κορντέιρο, ανέφερε πως οι καταναλωτές που είναι ευάλωτοι από τις μεταβολές των τιμών στην αγορά, θα ευνοηθούν από τις μειώσεις, οι οποίες θα είναι μεγαλύτερες από το κόστος των ίδιων των μέτρων. Οι δε καταναλωτές με πάγιες χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετες χρεώσεις. Πάντως, η εφαρμογή των ελαφρύνσεων ακόμα καθυστερεί λόγω διαβούλευσης για το πώς θα λειτουργήσει το όλο σύστημα και πώς θα χρηματοδοτηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT