Τα οχυρά της ελληνικής οικονομίας έναντι του στασιμοπληθωρισμού – «Κλειδί» ο τουρισμός

Τα οχυρά της ελληνικής οικονομίας έναντι του στασιμοπληθωρισμού – «Κλειδί» ο τουρισμός

Ισχυρότερο όπλο ο τουρισμός, ενισχύσεις και από το Ταμείο Ανάκαμψης

3' 28" χρόνος ανάγνωσης

Στον θεό του τουρισμού προσεύχεται τώρα η κυβέρνηση για να ξεφύγει η Ελλάδα από τον κίνδυνο ραγδαίας υποχώρησης του ΑΕΠ, που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες στην Ευρώπη και κατά συνέπεια για να διασωθούν τα εισοδήματα των πολιτών και να μη χρειαστεί να βάλει κι άλλο βαθιά το χέρι στο ταμείο του Δημοσίου για μέτρα στήριξης.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα περίπου 7 δισ. ευρώ που χωρίζουν τα τουριστικά έσοδα του 2019 (18,2 δισ. ευρώ) από τα περυσινά (11 δισ. ευρώ). Αν αυτά καλυφθούν φέτος, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι, η οικονομία θα κρατηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στην περιοχή του 3%, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Και μέχρι στιγμής οι ενδείξεις είναι θετικές. Ακόμη κι αν οι αφίξεις είναι χαμηλότερες από αυτές του 2019, τα έσοδα, χάρη στον πληθωρισμό, είναι πιθανό να φτάσουν τα επίπεδα της χρονιάς-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, εκτιμούν οι οικονομολόγοι.

Με αυτό το δεδομένο, η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι θα υπεραποδώσει σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Ελλάδα και Ιταλία διασώζονται χάρη στον τουρισμό, εκτιμούν οι αναλυτές. Προειδοποιούν, πάντως, ότι ένα ενδεχόμενο νέο φθινοπωρινό σοκ δεν μπορεί να αποκλεισθεί και στην περίπτωση αυτή τα πράγματα θα είναι πολύ δυσοίωνα, «καθώς ήδη βρισκόμαστε στο όριο». Η αβεβαιότητα είναι τόσο μεγάλη που κανείς δεν παίρνει πλέον ως δεδομένες τις προβλέψεις, οι οποίες αναθεωρούνται συνεχώς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί οίκοι μιλούν πλέον για ύφεση στην Ευρώπη από το τέλος της φετινής χρονιάς ή το 2023, ενώ και η ίδια η Κομισιόν έχει προσθέσει δύο δυσμενή σενάρια με ύφεση στις προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι θα υπεραποδώσει σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρώπης, λόγω κυρίως του τουρισμού.

Εννοείται ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα υποστεί κι αυτή, έστω και με μικρή καθυστέρηση, τις συνέπειες. Ο τουρισμός δεν θα αμύνεται για πάντα. Αν η Γερμανία βυθιστεί σε ύφεση, οι Γερμανοί τουρίστες δεν θα έρθουν στην Ελλάδα και θα έχουμε έναν νέο γύρο ραγδαίας πτώσης.

Το περιβάλλον αυτό δεν βοηθά, βεβαίως, την κυβέρνηση, που πιέζεται να συνεχίσει και να επαυξήσει τη στήριξη στους πολίτες, έναντι της ακρίβειας και κυρίως της ενεργειακής. Πριν καλά καλά υλοποιηθούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από έναν μήνα, ύψους 3,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, κυκλοφορούν σενάρια για τα επόμενα βήματα. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης τονίζουν καθημερινά σχεδόν σε δηλώσεις τους ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα ο δημοσιονομικός χώρος για μέτρα έχει εξαντληθεί, αλλά αφήνουν πάντα ανοιχτό ένα περιθώριο να βρεθεί κάποιος επιπλέον χώρος μελλοντικά, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για ενίσχυση της στήριξης.

Πληροφορίες από πηγή του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι αυτό που εξετάζεται αφορά κυρίως τη συνέχιση της στήριξης για την αγορά βενζίνης και ντίζελ, καθώς τα σχετικά μέτρα λήγουν στο τέλος Ιουνίου. Στο οικονομικό επιτελείο μετρούν αυτή τη στιγμή τα έσοδα του Μαΐου, τα οποία φαίνεται να πήγαν λίγο υψηλότερα από τις προβλέψεις, αλλά μένει να διαπιστωθεί αν αυτή η υπέρβαση οφείλεται έως έναν βαθμό στην επιλογή πολλών φορολογουμένων να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ και όχι με δόσεις, όπως υπολόγιζε η κυβέρνηση, οπότε η υπέρβαση του Μαΐου θα μεταφραστεί σε υστέρηση τους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια πηγή αποκλείει να επαναληφθεί η «επιταγή ακρίβειας» που δόθηκε το Πάσχα.

Η κυβέρνηση ασφαλώς και δεν μπορεί να πάρει μεγάλα δημοσιονομικά ρίσκα, τη στιγμή που η χώρα είναι η πιο υπερχρεωμένη στην Ε.Ε. και ταυτόχρονα αυτή που έδωσε τη μεγαλύτερη στήριξη για την πανδημία, κάτι που δεν σχολιάστηκε με ενθουσιασμό στην Ευρώπη. Η επενδυτική βαθμίδα εξακολουθεί να αποτελεί στόχο για το 2023, αλλά πολλοί εκτιμούν πλέον, ακόμη και εντός των κόλπων της κυβέρνησης, ότι αυτό θα συμβεί μετά τις εκλογές, εφόσον αυτές γίνουν τελικά στο τέλος της τετραετίας. Εκτός από τον τουρισμό, η ελληνική οικονομία έχει και άλλα στηρίγματα για τη φετινή χρονιά. Σε αναλύσεις τους τις προηγούμενες ημέρες τραπεζικοί αναλυτές αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, στις αυξημένες καταθέσεις και τις αυξήσεις μισθών. Σε περίπτωση, όμως, μιας κλιμάκωσης της γεωπολιτικής κρίσης διεθνώς, όλοι συμφωνούν ότι θα αναδειχθεί το στοιχείο του «αδύναμου κρίκου». Ετσι εξηγείται η συντηρητική στάση του οικονομικού επιτελείου, παρότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό κινούνται πλέον στα επίπεδα του 7%-9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT