«Κρεσέντο» επενδύσεων στην αγορά ακινήτων τα επόμενα τρία χρόνια

«Κρεσέντο» επενδύσεων στην αγορά ακινήτων τα επόμενα τρία χρόνια

Aνω του 1,6 δισ. ευρώ το αναπτυξιακό πρόγραμμα των ΑΕΕΑΠ

4' 35" χρόνος ανάγνωσης

Σε ένα επενδυτικό «κρεσέντο» εξαγοράς και ανάπτυξης νέων ακινήτων αναμένεται να επιδοθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, έως το 2025, ο κλάδος των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Υπολογίζεται ότι στην ελληνική αγορά ακινήτων θα τοποθετηθούν κεφάλαια τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ, σε πλειάδα κατηγοριών ακινήτων. Ωστόσο, κοινή συνισταμένη της πλειονότητας των επενδύσεων θα είναι σύγχρονα ακίνητα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και πράσινα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Σήμερα, ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ μετράει πλέον εννέα μέλη, εκ των οποίων πέντε είναι εισηγμένες εταιρείες και τέσσερις ακόμη βρίσκονται στο κατώφλι του Χ.Α. και αναμένεται να προβούν σε εισαγωγή των μετοχών τους εντός του προσεχούς 12μήνου. Ορισμένες εξ αυτών μάλιστα δρομολογούν τη δημόσια εγγραφή τους για την περίοδο του β΄ εξαμήνου του 2022, όπως για παράδειγμα η Noval Property του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ενώ η Trade Estates του ομίλου Φουρλή εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρώσει τη σχετική προετοιμασία της κατά το α΄ εξάμηνο του 2023. Αντιθέτως, η Orilina Properties του ομίλου Brevan Howard και του επενδυτή Τρύφωνα Νάτση δεν πρόκειται να κινηθεί άμεσα για την είσοδό της στο Χ.Α.

«Κρεσέντο» επενδύσεων στην αγορά ακινήτων τα επόμενα τρία χρόνια-1

Prodea

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως οι ΑΕΕΑΠ θα πρωταγωνιστήσουν στο επενδυτικό τοπίο της αγοράς ακινήτων τα επόμενα χρόνια. Το πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα έχει εκπονήσει η Prodea Investments, ένεκα άλλωστε και του ενεργητικού των 2,5 δισ. ευρώ που ήδη διαθέτει. Η μεγαλύτερη του κλάδου δρομολογεί νέες επενδύσεις της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο σε πράσινα κτίρια γραφείων και logistics. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Axia Ventures, το 62% των νέων επενδύσεων αφορά τη δημιουργία νέων πράσινων χώρων γραφείων, ενώ ένα επιπλέον 25% τη δημιουργία νέων υποδομών logistics, με τον στόχο της εταιρείας να είναι να τριπλασιάσει το μερίδιο του συγκεκριμένου τομέα (ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου της) τα επόμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το 2025 η εταιρεία σκοπεύει να διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο logistics μεικτής αξίας 150 εκατ. ευρώ, από 70 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021. Αντίστοιχα, περίπου 9% των νέων επενδύσεων θα αφορά τον τομέα των ξενοδοχείων και των κατοικιών, ενώ 4% θα αφορά κτίρια μεικτής χρήσης, συνδυάζοντας κυρίως εμπορικά καταστήματα και γραφειακούς χώρους.

Κοινή συνισταμένη της πλειονότητας των επενδύσεων θα είναι σύγχρονα ακίνητα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Noval Property

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, η Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει να υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια, με στόχο τη μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου των 430 εκατ. ευρώ που διαθέτει σήμερα. Εμφαση θα δοθεί σε ανάπτυξη ιδιόκτητων εκτάσεων και ακινήτων, όπως το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της Βιοχάλκο στην οδό Πειραιώς (150 εκατ. ευρώ), αλλά και το ακίνητο της πρώην Kodak στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι. Για το συγκεκριμένο ακίνητο, η εταιρεία έχει συμπράξει με την Brook Lane Capital για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος πράσινων κτιρίων γραφείων, συνολικής δομημένης επιφάνειας 50.000 τ.μ.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, εντός του τρέχοντος μηνός, σχεδιάζεται η εκκίνηση των εργασιών κατεδάφισης του υφιστάμενου κτίσματος (πρώην Kodak), ενώ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν οι αδειοδοτικές διαδικασίες. Το συγκρότημα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί κατά τους πρώτους μήνες του 2025. Πρόκειται για μια επένδυση, η οποία αναμένεται ότι θα ξεπεράσει σε κόστος τα 77 εκατ. ευρώ (μαζί με το κόστος αγοράς του οικοπέδου, που είχε ανέλθει σε 28,5 εκατ. ευρώ).

Ανάπτυξη εμπορικών κέντρων, logistics και ξενοδοχείων

Η Trade Estates του ομίλου Φουρλή επικεντρώνεται αποκλειστικά σε εμπορικά ακίνητα και δευτερευόντως σε logistics. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία δρομολογεί επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη τριών νέων εμπορικών πάρκων, εκ των οποίων δύο στην Αθήνα (Ελληνικό και Μεσόγεια) και ένα ακόμη στην Κρήτη, σε συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Ten Brinke Hellas. Το σημερινό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας είναι αξίας της τάξεως των 271 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να επιδιώκει τη μελλοντική αύξησή του σε τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ εντός των επόμενων δύο-τριών ετών.

Premia Properties

Αντίστοιχα, η Premia Properties, η οποία προσφάτως ολοκλήρωσε τον μετασχηματισμό της σε ΑΕΕΑΠ, σχεδιάζει επενδύσεις της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου αξίας της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, από 200 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα. Εξ αυτών, η εταιρεία αναμένεται να επενδύσει τουλάχιστον 120-150 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, σε κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. σχολεία, κτίρια φιλοξενία κλινικών/νοσοκομείων), σε logistics και σε εξυπηρετούμενες κατοικίες (serviced apartments).

Trastor

Σε φάση αναδιαμόρφωσης της στρατηγικής της βρίσκεται και η Trastor του ομίλου Πειραιώς, μετά την αποεπένδυση της Varde Partners. To 2021 η εισηγμένη επένδυσε 40 εκατ. ευρώ, ενώ έχει σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων ακινήτων γραφείων και logistics. Παράλληλα, η εταιρεία έχει πλειοδοτήσει για την απόκτηση ενός κτιρίου γραφείων της τάξεως των 21-22 εκατ. ευρώ στη συμβολή των οδών Σώρου και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, που μισθώνεται από την Bayer και τον όμιλο Φουρλή.

Briq Properties

Σημαντικό είναι και το επενδυτικό πλάνο της Briq Properties του ομίλου Βιοχάλκο, που αναμένεται να τοποθετήσει κεφάλαια της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ έως το 2025, αξιοποιώντας τόσο τραπεζική μόχλευση όσο και άλλες μορφές άντλησης ρευστότητας, όπως π.χ. αύξηση κεφαλαίου. Μέχρι το τέλος του 2022, η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας θα προσεγγίσει τα 150 εκατ. ευρώ. Εμφαση θα δοθεί στον τομέα των logistics και των ξενοδοχείων.

Intercontinental 

Ρευστότητα της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλίσει και η Intercontinental International της οικογένειας Χαλικιά, σχεδιάζοντας νέες επενδύσεις κατά τη διάρκεια του προσεχούς 12μήνου. Απώτερος στόχος της διοίκησης, έως τα μέσα του 2024, είναι να αυξήσει την αξία του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης από τα 115 εκατ. ευρώ σήμερα, στα 200 εκατ. ευρώ. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT