Χρηματιστήριο: Δεν ακολούθησε το ράλι στην Ευρώπη

Χρηματιστήριο: Δεν ακολούθησε το ράλι στην Ευρώπη

Περιορισμένα κέρδη 0,38% – Στις 900,28 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Πάνω από τις 900 μονάδες κατάφερε να κρατηθεί ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη βοήθεια μικρού αριθμού blue chips, παρά τον χαμηλό τζίρο, κάνοντας έτσι ένα βήμα προς την ανάκτηση του ανοδικού μομέντουμ, εάν φυσικά το επιτρέψει το διεθνές σκηνικό. Πάντως η ελληνική αγορά υποαπέδωσε χθες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία σημείωσαν σημαντικά κέρδη, ενώ ισχυρό ήταν και το άνοιγμα στη Wall Street.

Κατά τους εγχώριους αναλυτές, το εγχείρημα νέας ανοδικής διαφυγής θα απαιτήσει πολύ καλύτερα συναλλακτικά δεδομένα, καθώς είναι εμφανής η αύξηση της προσφοράς πάνω από τα επίπεδα των 900 μονάδων.

Συνολικά, το Χ.Α. συνεχίζει να βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία, σημειώνει η Depolas Investment Services, τονίζοντας πως για τον Γενικό Δείκτη δημιουργείται περαιτέρω ανοδικό περιθώριο βραχυπρόθεσμα προς την περιοχή των 930 μονάδων, αλλά οι εξελίξεις θα επισφραγίσουν τη βιωσιμότητα της όποιας κίνησης. Στον αντίποδα, οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στη ζώνη των 880-870 μονάδων.

Στο επίκεντρο των επενδυτών αυτή την εβδομάδα είναι τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς και η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη όπου αναμένεται ευρέως ότι θα ανακοινωθεί το τέλος του QE και θα στρωθεί το έδαφος για την αύξηση των επιτοκίων από τον επόμενο μήνα. Η πιθανότητα για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων είναι υπαρκτή, σύμφωνα με τους αναλυτές, κάτι που εδώ και μέρες ασκεί πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας.

Ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 52,75 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και τα στατιστικά της συνεδρίασης της Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 0,38% στις 900,28 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,75 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,30% στις 2.182,23 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,34% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.415,49 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Coca-Cola (+2,70%) και ΕΛΠΕ (+2,13%) και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% οι Motor Oil και ΔΕΗ. Στον αντίποδα, απώλειες 2,64% κατέγραψε η Quest, ενώ πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,76% στις 622,25 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +0,98%, τη Eurobank στο +0,52%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,82% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,85%. Πλέον έχουμε μπει στο καλοκαίρι με τους τζίρους να μας έχουν συνηθίσει να κατεβάζουν ταχύτητα, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Οπως προσθέτει, η αλήθεια είναι ότι το 2022 είναι ιδιαίτερη χρονιά, με το ελληνικό Χρηματιστήριο να έχει καταφέρει κέρδη και τα υπόλοιπα απλά να κάνουν προσπάθεια να μαζέψουν μέρος των απωλειών.

Αυτό και μόνον ως δεδομένο δείχνει, κατά τον αναλυτή, ότι η ελληνική οικονομία είναι σε μια άλλη φάση και μπορεί να κάνει τη διαφορά, ακόμα και σε περίοδο που οι υπόλοιποι θα κάνουν απλά προσπάθεια να μην μπουν σε ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT