Χρηματιστήριο: Πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές και χαμηλός τζίρος

Χρηματιστήριο: Πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές και χαμηλός τζίρος

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,94% και έκλεισε στις 891,81 μονάδες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας έτσι τις 900 μονάδες, με τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές να πρωταγωνιστούν, ενώ ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Οι επιδόσεις του ελληνικού ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο, οι οποίες εξέπληξαν θετικά τους αναλυτές, δεν «κεφαλαιοποιήθηκαν» στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, καθώς το κλίμα και στις διεθνείς αγορές ήταν αρνητικό εν αναμονή των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στα τέλη της εβδομάδας.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,94% και έκλεισε στις 891,81 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,12% στις 2.157,79 μονάδες, ενώ με πτώση 0,41% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.409,66 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, κέρδη σημείωσαν μόνο οι Aegean (+3,29%), Jumbo (+1,27%) και Σαράντης (+0,15%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν η Lamda Development (-2,51%), η ΔΕΗ (-2,41%) και η ΕΛΒΑΛΧαλκόρ (-2,25%) και πτώση άνω του 1% σημείωσαν Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και Mytilineos.

Οι επιδόσεις του ελληνικού ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο, οι οποίες εξέπληξαν θετικά τους αναλυτές, δεν «κεφαλαιοποιήθηκαν» στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 2,52% στις 606,58 μονάδες, με τη Eurobank να καταγράφει απώλειες 2,93%, την Alpha Bank να κλείνει στο -2,81%, την Εθνική Τράπεζα στο -1,96% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,85%.

Πάντως η Eurobank Equities προχώρησε σε αύξηση των τιμών στόχων που δίνει για τις ελληνικές τράπεζες: στο 1,42 ευρώ από 1,31 ευρώ για την Alpha Bank, στα 4,50 ευρώ από 4,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 1,80 ευρώ από 1,74 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, με σύσταση για «αγορά» σε όλες.

Δεδομένων των ισχυρών προοπτικών κερδοφορίας, θεωρεί ότι οι αποτιμήσεις τους είναι αρκετά ελκυστικές και έτσι διατηρεί εποικοδομητική στάση, λόγω του θετικού μακροοικονομικού πλαισίου, των πολύ καθαρότερων ισολογισμών που επιτρέπουν την εστίαση στη δημιουργία κερδών, της προοπτικής υψηλότερων επιτοκίων και της στρατηγικής στροφής των τραπεζών σε δραστηριότητες δημιουργίας προμηθειών.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό Χρηματιστήριο γενικότερα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, διατηρεί την ψυχραιμία του, με τις συναλλαγές ωστόσο να υποχωρούν σημαντικά τις τελευταίες μέρες. Οι αναμετρήσεις του Γενικού Δείκτη με τις 900 μονάδες οδηγούν σε αλλεπάλληλες αποτυχίες τις προσπάθειες υπέρβασής τους διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για σενάρια πλαγιοκαθοδικής κίνησης.

Παράλληλα, οι επιδόσεις που καταγράφουν τα μεγέθη των εταιρειών κατά το πρώτο τρίμηνο (+145% για 28 εισηγμένες με τη βοήθεια των τραπεζών, των διυλιστηρίων αλλά και άλλων δεικτοβαρών τίτλων) είναι ελπιδοφόρες.

«Είναι φανερό ότι η διατήρηση του ομιχλώδους σκηνικού περί την ουκρανική κρίση τροφοδοτεί την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, καθώς συντηρείται η αβεβαιότητα για τα στοιχεία κόστους αλλά και τις συνθήκες ζήτησης, εξαιτίας των οποίων η εικόνα των εταιρικών μεγεθών μπορεί να ανατραπεί στα επόμενα τρίμηνα», σημειώνει ο αναλυτής. Την ίδια ώρα, προσθέτει, «επανέρχεται η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το θερμό καλοκαίρι να είναι ενδεχόμενο να γίνει πιο θερμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT