Χρηματιστήριο: Περιορισμένη άνοδος με χαμηλό τζίρο

Χρηματιστήριο: Περιορισμένη άνοδος με χαμηλό τζίρο

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,23% και διαμορφώθηκε στις 893,82 μονάδες.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Με επιφυλακτικότητα, μεταβλητότητα και χαμηλό τζίρο κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, έναντι απωλειών στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ στο τέλος της εβδομάδας, τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ και, κυρίως, τις δηλώσεις σχετικά με την πορεία των επιτοκίων, καθώς και την πρόθεση για τον σχεδιασμό ενός νέου προγράμματος στήριξης των ευάλωτων χωρών, εάν χρειαστεί, όπως και τις επόμενες κινήσεις της Fed για τα επιτόκια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει επιστρέψει πάνω από το 3%, ενώ άνοδος των αποδόσεων παρατηρήθηκε και στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να ενισχύεται στο 3,96% και το spread στις 261 μονάδες βάσης, ενώ θετικό ήταν το επιτόκιο στη δημοπρασία των εντόκων 52 εβδομάδων του ελληνικού Δημοσίου (+0,83%) για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020, όταν στα τέλη του 2021 είχε φτάσει το ιστορικό χαμηλό του -0,4%.

Κατά τον Πέτρο Στεριώτη, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς πλησίον του 4% θα αποτελέσει αντίπαλον δέος προς τις μερισματικές αποδόσεις των κερδοφόρων εισηγμένων, αλλά και καταλύτη ανόδου στο κόστος του τραπεζικού δανεισμού.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,23% και έκλεισε στις 893,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,72 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 2.162,51 μονάδες, ενώ με πτώση 0,73% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.399,44 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο +3,32% και ακολούθησαν η ΕΥΔΑΠ στο +2,21% και η Σαράντης στο +2,10%, ενώ απώλειες άνω του 2% κατέγραψε η Βιοχάλκο και πτώση άνω του 1% οι Titan και ΔΕΗ.

Ο όγκος συναλλαγών κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, στα 62,72 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,84% στις 601,48 μονάδες με την Eurobank να κλείνει στο -1,61%, την Εθνική στο -1,44%, την Πειραιώς στο -0,68%, ενώ με κέρδη 0,67% έκλεισε η Alpha Bank.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, το σκηνικό υψηλού βαθμού επιφυλακτικότητας αποθαρρύνει τη διαμόρφωση συναλλακτικών προϋποθέσεων για μια αποφασιστική υπέρβαση των 900 μονάδων. Κατά τη Fast Finance, o Γενικός Δείκτης χρειάζεται μία ουσιαστική κατοχύρωση των 900 μονάδων, αν θέλει να δοκιμάσει κίνηση προς τη ζώνη των 930-940 μονάδων.

Οι διεθνείς αγορές φαίνεται να αποτιμούν την παράταση της εμπόλεμης κατάστασης και την άνοδο του πληθωρισμού, ενώ ο συσσωρευμένος αρνητισμός ενδέχεται να πιέσει τις κεντρικές τράπεζες να αποφύγουν τις σπασμωδικές αυξήσεις επιτοκίων, σημειώνει ο κ. Στεριώτης. Στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης παραμένει εντός πεδίου σύγκλισης μακροχρόνιων διαγραμματικών αντιστάσεων και απαιτεί υψηλούς τζίρους για να ανέβει, τη στιγμή που η θερινή συναλλακτική «ραστώνη» περιορίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πάντως, σήμερα, το μεγάλο θέμα των αγορών είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία αναμένεται ευρέως να ανακοινωθεί το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων και να προετοιμαστεί το έδαφος για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT