Πληθωρισμός: Νέο άλμα, μεγάλες ανατιμήσεις σε τρόφιμα

Πληθωρισμός: Νέο άλμα, μεγάλες ανατιμήσεις σε τρόφιμα

Σκαρφάλωσε στο 11,3% τον Μάιο, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1993

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Αλμα έκανε και πάλι ο πληθωρισμός τον Μάιο, φτάνοντας το 11,3%, καθώς οι αυξήσεις τιμών είναι πλέον διαδοχικές και το κυριότερο αφορούν τα βασικότερα στοιχεία των οικογενειακών προϋπολογισμών, δηλαδή τις δαπάνες για ενέργεια και τρόφιμα.

Η τιμή του φυσικού αερίου σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 12,1% σημαίνει επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης ιδιαιτέρως για τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά. Οι ανατιμήσεις αφορούν τα πλέον βασικά τρόφιμα –ψωμί, γάλα, λάδι, κρέας, φρούτα, λαχανικά– και είναι μάλιστα υψηλές ακόμη και σε μηνιαία βάση. Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 11,3% αποτελεί την υψηλότερη ετήσια μεταβολή για τον μήνα Μάιο που έχει καταγραφεί από το 1993 (16,4%). Στα επίπεδα του 11,3% γενικώς, ανεξαρτήτως μήνα, είχε να φτάσει ο πληθωρισμός από το 1994.

Πληθωρισμός: Νέο άλμα, μεγάλες ανατιμήσεις σε τρόφιμα-1

Η τιμή του φυσικού αερίου σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε ετήσια βάση καταγράφηκαν και αυτή τη φορά στην ενέργεια. Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 172,7% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 80,2%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,6%, των καυσίμων – λιπαντικών κατά 36,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός των αυξήσεων σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα έχει γίνει αφού έχουν συνυπολογισθεί και οι διάφορες κρατικές επιδοτήσεις.

Στην κατηγορία των τροφίμων ξεχωρίζουν οι αυξήσεις τιμών σε ψωμί – δημητριακά (13,4%), εξέλιξη που σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την κατακόρυφη άνοδο της τιμής των αλεύρων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στα γαλακτοκομικά – αυγά (14,1%), στο λάδι (23,2%), στα κρέατα (13,8%), στα λαχανικά (13%), στον καφέ (6,3%). Σημαντικές είναι οι ανατιμήσεις και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, δηλαδή τα άλλα είδη σούπερ μάρκετ που δεν είναι τρόφιμα (χαρτικά, απορρυπαντικά κ.λπ.) και δη 7%.

Πολύ μεγάλες είναι οι αυξήσεις τιμών στις μεταφορές και δη στα αεροπορικά εισιτήρια (22,8%) και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (17,7%). Τα ταξίδια και η διασκέδαση εκτός σπιτιού που πολύ είχαν νοσταλγήσει μετά και τους μεγάλους περιορισμούς λόγω πανδημίας είναι πλέον πολύ ακριβότερα. Στα ξενοδοχεία οι χρεώσεις είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), υψηλότερες κατά 22,2%, ενώ ένα πακέτο διακοπών κοστίζει 8,4% περισσότερο φέτος. Ακόμη και μια έξοδος σε κινηματογράφο είναι ακριβότερη κατά 13,9%.

H δριμύτητα των ανατιμήσεων αποτυπώνεται και στις μηνιαίες μεταβολές. Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο κατά 28,6%, των αεροπορικών εισιτηρίων κατά 14,9%, της βενζίνης κατά 7,3%, του ψωμιού κατά 3,4%, των αυγών κατά 4%, των φρούτων κατά 4,7%. Η αύξηση, τέλος, της κατανάλωσης παγωτών έφερε και αύξηση της τιμής τους κατά 6,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT