Επιδοτήσεις: Επαγγελματική εμπειρία για 10.000 άνεργους νέους έως 29 ετών

Επιδοτήσεις: Επαγγελματική εμπειρία για 10.000 άνεργους νέους έως 29 ετών

3' 25" χρόνος ανάγνωσης

Από τη ∆ημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), πρώην ΟΑΕΔ, ανακοινώθηκε πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο «Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 άνεργους νέους, ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», με συνολικό προϋπολογισμό 65.000.000 ευρώ.

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η προετοιμασία 10.000 εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων των ΚΠΑ2 της Δ.ΥΠ.Α. που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ηλικίας 18-29 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε εργασιακό περιβάλλον του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα ενόψει της ένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Οι 10.000 θέσεις προεργασίας του προγράμματος κατανέμονται, ανά Περιφέρεια, ως εξής:

Περιφέρεια Αττικής: 6.500 θέσεις.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 3.500 θέσεις.

Δικαιούχοι και όροι

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, δικαιούχοι, «πάροχοι», για υποβολή αίτησης στη δράση είναι: α) ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και β) επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμοί του Δημοσίου, όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α΄ 101) όπως ισχύει, και γ) επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στη δράση είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Εφόσον ο αριθμός του προσωπικού κατά την ημερομηνία έναρξης του ελεγχόμενου τριμήνου είναι ίδιος και κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης –ανεξάρτητα εάν στο διάστημα αυτό υπάρχουν μεταβολές του προσωπικού– είναι δυνατή η ένταξη της επιχείρησης στη δράση.

Οι πάροχοι ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν εντάσσονται στο πρόγραμμα ως εξής:

Πάροχοι/επιχειρήσεις με προσωπικό 0-3 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για 1 ωφελούμενο.

Πάροχοι/επιχειρήσεις με προσωπικό 4-9 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για 2 ωφελουμένους.

Πάροχοι/επιχειρήσεις με προσωπικό 10-19 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για 3 ωφελουμένους.

Το πρόγραμμα είναι 100% επιδοτούμενο και καλύπτει τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Πάροχοι/επιχειρήσεις με προσωπικό 20-30 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για 5 ωφελουμένους.

Πάροχοι/επιχειρήσεις με προσωπικό 31-50 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για 8 ωφελουμένους.

Πάροχοι/επιχειρήσεις άνω των 50 ατόμων μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για αριθμό ωφελουμένων που αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού απασχολούμενου προσωπικού κατά την αίτηση, και έως 20 ωφελουμένους.

Ωφελούμενοι

Ωφελούμενοι της δράσης είναι συνολικά 10.000 άνεργοι νέοι, ηλικίας 18 έως 29 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των ΚΠΑ2 της Δ.ΥΠ.Α., οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης ούτε απασχολούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο κατά την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 και καθ’ όλη τη διάρκεια της προεργασίας. Οι άνεργοι δεν πρέπει να έχουν υπερβεί την ηλικία των 30 ετών κατά την υπογραφή του συμφωνητικού συνεργασίας με τον πάροχο/επιχείρηση έστω κι αν κατά τη διάρκεια του προγράμματος υπερβούν το όριο αυτό.

Τι επιχορηγείται

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, η διάρκεια του προγράμματος είναι 7 μήνες (πλήρης απασχόληση). Η Δ.ΥΠ.Α. θα καταβάλει στους ωφελουμένους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Ο υπολογισμός των καταβλητέων εισφορών γίνεται επί του ποσού του νόμιμου κατώτατου μισθού. Από το ανωτέρω ποσό η Δ.ΥΠ.Α. παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στον eΕΦΚΑ μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη, η οποία βαρύνει τη Δ.ΥΠ.Α.

Η προεργασία ορίζεται στις 8 ώρες ημερησίως και 5 ημέρες μέσα στην εβδομάδα (από Δευτέρα έως και Σάββατο) σύμφωνα με το αντικείμενο δραστηριότητας και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του παρόχου/επιχείρησης.Οι ωφελούμενοι μπορούν να απουσιάσουν (για οποιονδήποτε λόγο) μέχρι 14 εργάσιμες ημέρες καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, με την υποχρέωση επιμήκυνσης του προγράμματος για αντίστοιχο αριθμό ημερών μέχρι τη συμπλήρωση των 175 ημερών ασφάλισης/απασχόλησης.

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν στο Πληροφορικό Σύστημα της Δ.ΥΠ.Α. (e-services) μία μόνο ηλεκτρονική αίτηση – εντολή κενής θέσης – υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. http://www.oaed.gr/. Αναλυτικά στοιχεία της πρόσκλησης μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπο της Δ.ΥΠ.Α. https://www.oaed.gr/proghrammata-anoikhta ή του ΕΣΠΑ www.espa.gr.

Αιτήσεις υποβάλλονται από 3 Ιουνίου 2022 έως συμπλήρωσης των θέσεων.

* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT