Προαναγγελία έναρξης κύκλου αύξησης επιτοκίων από ΕΚΤ

Προαναγγελία έναρξης κύκλου αύξησης επιτοκίων από ΕΚΤ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Με στόχο την αναχαίτιση των έντονων πληθωριστικών πιέσεων για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα, η ΕΚΤ προανήγγειλε μετά τη λήξη της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, την Πέμπτη, ότι στην επόμενη συνεδρίαση στις 21 Ιουλίου θα προβεί σε αύξηση 25 μ.β. στα επιτόκια, αφού προηγουμένως έχουν τερματιστεί οι καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP από 1ης Ιουλίου. Στη συνεδρίαση που ακολουθεί τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ ανέφερε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη από 25 μ.β. εάν μέχρι τότε ο πληθωρισμός δεν έχει παρουσιάσει σημάδια υποχώρησης, ενώ για το επόμενο διάστημα τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε πορεία «σταδιακών αλλά συνεχών περαιτέρω αυξήσεων», υπονοώντας πιθανότατα αυξήσεις ύψους 25 μ.β. Στην επίσημη ανακοίνωση, η ΕΚΤ τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο πληθωρισμός αποτελεί «μείζονα πρόκληση» καθώς αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα, εκτίμηση που αποτυπώθηκε στις ανοδικά αναθεωρημένες προβλέψεις της για τον ρυθμό μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή, στο 6,8%, 3,5% και 2,1% για 2022, 2023 και 2024, αντίστοιχα, έναντι προηγουμένης εκτίμησης 5,1%, 2,1% και 1,9%.

Στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΕΚΤ, η προθεσμιακή αγορά προεξοφλεί τώρα συνολική αύξηση των επιτοκίων περίπου 140 μ.β. μέχρι το τέλος του έτους, υπερδιπλάσια σε σύγκριση με την εκτίμηση των μόλις 60 μ.β. που αναμένονταν στα μέσα Απριλίου, μετά την προηγούμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής (13-14 Απριλίου). Οι προσδοκίες για συνολική αύξηση μεγαλύτερη των 100 μ.β. υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση ύψους 50 μ.β. σε μία από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις που είναι προγραμματισμένες έως το τέλος του έτους, ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί εάν οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες σημειώσουν σημαντική αύξηση ή/και τα αποτελέσματα των μισθολογικών διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες, ιδίως στη Γερμανία (χώρα με την πιο σφιχτή αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη), τροφοδοτήσουν ανησυχίες για σπειροειδούς τύπου αυξήσεις μισθών.

Ο προγραμματισμένος τερματισμός καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του APP και η προοπτική η ΕΚΤ να εισέλθει σε έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων επηρέασαν αρνητικά τις αγορές κυβερνητικών ομολόγων. Αντίθετα, το ευρώ ευνοήθηκε αρχικά σημειώνοντας άνοδο στο 1,0773 δολ. για πρώτη φορά από τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Εντούτοις, εν μέσω ανησυχιών για τις σοβαρές συνέπειες των υψηλότερων επιτοκίων σε μία οικονομία που ήδη αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους δεδομένης της παρατεταμένης γεωπολιτικής ανησυχίας, τα κέρδη του ευρώ αποδείχθηκαν προσωρινά, υποχωρώντας κοντά στο 1,0650 δολ. λίγες ώρες αργότερα, 0,5% χαμηλότερα σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματος την προηγούμενη ημέρα και με εβδομαδιαίες απώλειες περίπου 0,8%.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT