Aπώλειες 0,80% στο Χ.Α. λόγω ΕΚΤ

Κάτω από τις 890 μονάδες ο Γ.Δ., sell-off στα ομόλογα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης

Απώλειες σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες και εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τις τραπεζικές μετοχές καθώς και επιλεγμένα blue chips να μπαίνουν στο στόχαστρο των πωλητών. Η επιβεβαίωση της ΕΚΤ ότι από τον επόμενο μήνα ξεκινά ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή για επιθετικότερες αυξήσεις στη συνέχεια, ενώ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και αύξησε αυτές για τον πληθωρισμό, επιβάρυνε το επενδυτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, παρασύροντας και το Χ.Α.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,80% και έκλεισε στις 886,64 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,59 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 890 και 880 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 900 και 910 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,01% στις 2.140,66 μονάδες, ενώ με πτώση 0,88% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.387,07 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν οι ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και ΔΕΗ και πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι Βιοχάλκο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Σαράντης. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Quest στο +3,10% και ακολούθησε η Lamda Development με άνοδο 1,37%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 2,15% στις 588,52 μονάδες με την Alpha Bnak να υποχωρεί κατά 2,83%, τη Eurobank να κλείνει στο -2,28%, την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,90% και την Εθνική Τράπεζα στο -1,41%.

Παράλληλα, η αγορά ομολόγων σημείωσε ισχυρό sell-off, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να ξεπερνά το 4% και να αγγίζει υψηλό 26 μηνών, καθώς η ΕΚΤ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το εάν σχεδιάζει να ενεργοποιήσει κάποιο νέο πρόγραμμα στήριξης της αγοράς, πέραν των επανεπενδύσεων του PEPP, και ποια μορφή θα έχει αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT