Ελληνοαμερικανική κοινοπραξία για αποθήκευση άνθρακα

Ελληνοαμερικανική κοινοπραξία για αποθήκευση άνθρακα

Τα σχέδια Λιβανού, Bechtel, αμερικανικού νηογνώμονα και ναυπηγείων Daewoo

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή GasLog και ο αμερικανικός νηογνώμονας ABS σε συνεργασία και με τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία της Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering συνέστησαν κοινοπραξία για να αναπτύξουν ένα σύστημα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα για δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG carriers). Το έργο στοχεύει στην εγκατάσταση των συστημάτων σε τέσσερα νεότευκτα LNG carriers που έχει υπό ναυπήγηση η ελληνική ναυτιλιακή συμφερόντων Παναγιώτη Γ. Λιβανού στο ναυπηγείο της Νότιας Κορέας.

Οι τρεις εταίροι δήλωσαν κατά τη διάρκεια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια 2022, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα, ότι θα τελειώσουν το κοινό έργο ανάπτυξης για το ενσωματωμένο σύστημα δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 (OCCS) το πρώτο τρίμηνο του 2023. Στόχος είναι να το εγκαταστήσουν στα LNG carriers της GasLog, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν σταδιακά από το πρώτο εξάμηνο του 2024 και μετά.

Ο Ελληνας εφοπλιστής, γνωστός στην Ελλάδα και για τη συμμετοχή μέσω της GasLog στο project του υπεράκτιου σταθμού επαναεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη, επενδύει αποφασιστικά στην τεχνολογία και στην αγορά δέσμευσης, μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και με έναν νέο στόλο 60 δεξαμενοπλοίων μεταφοράς CO2 αλλά και με μια επιχείρηση τερματικών λιμενικών σταθμών που ονομάζεται EcoLog.

Το έργο στοχεύει στην εγκατάσταση συστημάτων σε τέσσερα νεότευκτα LNG carriers που έχει υπό ναυπήγηση η ελληνική ναυτιλιακή.

Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) είναι η διαδικασία «αιχμαλώτισης» του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) πριν εισέλθει στην ατμόσφαιρα, η μεταφορά του και η αποθήκευσή του για αιώνες ή ακόμα και χιλιετίες. Συνήθως το CO2 δεσμεύεται από μεγάλες σημειακές πηγές, όπως εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, και στη συνέχεια αποθηκεύεται π.χ. σε υπόγειους γεωλογικούς σχηματισμούς. Στόχος είναι να αποτραπεί η έκλυση του CO2 από τη βαριά βιομηχανία με σκοπό τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Με το νέο project για τα LNG carriers που φτιάχνει η Daewoo επιχειρείται να δοθεί λύση και στην πρόκληση της απανθρακοποίησης της ποντοπόρου.

Η GasLog παρήγγειλε τα τέσσερα LNG carriers χωρητικότητας 174.000 cbm έκαστο στην Daewoo τον Νοέμβριο έναντι 207 εκατ. δολαρίων το καθένα, σύμφωνα με τη ναυτιλιακή επιθεώρηση TradeWinds. Η επένδυση αυτή που αθροιστικά ξεπερνάει τα 800 εκατ. δολάρια παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσον περιλαμβάνει και το κόστος ανάπτυξης και εγκατάστασης των συστημάτων δέσμευσης και αποθήκευσης CO2.

Η EcoLog, η νέα εταιρεία του Π. Λιβανού που έχει την έδρα της στην Ελλάδα και υποστηρίζεται από τη Ceres Shipping, στοχεύει να γίνει η μεγαλύτερη επιχείρηση του είδους της στον κόσμο. Την Πέμπτη αποκάλυψε πως ο μηχανολογικός εταίρος της στο project των τερματικών λιμενικών σταθμών CO2 θα είναι ο αμερικανικός κολοσσός Bechtel.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας από τους βασικούς στόχους του διεθνούς οργανισμού ενέργειας (IEA) είναι να δεσμεύσει 7,6 γιγατόνους CO2 έως το 2050 για να υποστηρίξει τον στόχο του 1,5° C για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Στην πράξη θα δημιουργηθεί μια υπηρεσία για τους εκπομπούς CO2, με την EcoLog να παίρνει το αέριο από τους τερματικούς σταθμούς της και να το παραδίδει σε μια τοποθεσία δέσμευσης ή και χρήσης. Ωστόσο υφίστανται ακόμη ρυθμιστικά εμπόδια που αναμένεται να αρθούν υπό προϋποθέσεις όπως το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο εμποδίζει τη διασυνοριακή μετακίνηση CO2 και προς τούτο πραγματοποιεί ήδη επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους κυβερνητικούς και υπερεθνικούς οργανισμούς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT