Ηλεκτρικό: ρεύμα: Άνοιξαν οι προσφορές των επτά μνηστήρων για τους «έξυπνους» μετρητές

Ηλεκτρικό: ρεύμα: Άνοιξαν οι προσφορές των επτά μνηστήρων για τους «έξυπνους» μετρητές

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει, οκτώ χρόνια μετά την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού και έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, το φιλόδοξο σχέδιο για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών

3' 24" χρόνος ανάγνωσης

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει, οκτώ χρόνια μετά την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού και έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, το φιλόδοξο σχέδιο για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών που θα οδηγήσει στην αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων σταδιακά και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030. Στον διαγωνισμό που επανασχεδίασε η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ διαμορφώνοντας προδιαγραφές που να ανταποκρίνονται στη σημερινή ψηφιακή πραγματικότητα και στο ευρύτερο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας, ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές για τη διασφάλιση της επιτυχούς ολοκλήρωσής του, προσήλθαν επτά από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής ολοκληρωμένων λύσεων για την ενεργειακή αγορά παγκοσμίως. Η ολοκλήρωση του project θα αλλάξει ριζικά τη σημερινή σχέση των καταναλωτών με το δίκτυο διαχείρισης ενέργειας.

Οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης μειώνονται σημαντικά, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον διαχειριστή, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τις βλάβες εξ αποστάσεως και να επεμβαίνει άμεσα για την αποκατάστασή τους. Οι «έξυπνοι» μετρητές θα βάλουν τέλος και στο φαινόμενο των ρευματοκλοπών, που παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια, επιβαρύνοντας το σύνολο των καταναλωτών στους οποίους επιμερίζεται το κόστος της κατανάλωσης όσων με διάφορους ευρηματικούς τρόπους καταφέρνουν να ηλεκτροδοτούνται παράνομα. Οι λογαριασμοί έναντι καταργούνται, ενώ ο καταναλωτής διασφαλίζει πρόσβαση στα στοιχεία τωρινών και προηγούμενων μετρήσεων και δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης των φορτίων του και εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον μειώνεται το λειτουργικό κόστος για την καταμέτρηση, την αποκοπή και την επανασύνδεση, αφού θα μπορούν να γίνονται εξ αποστάσεως. Διευκολύνεται επίσης σημαντικά το άνοιγμα της αγοράς και η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή και επιπλέον παρέχονται στους προμηθευτές πολλές δυνατότητες για πολλαπλές ενεργειακές εφαρμογές και ελκυστικότερες προσφορές. Μέσω προγραμμάτων, όπως Multiband tariffs, Dynamic tariffs και Smart charging που υποστηρίζουν οι νέοι «έξυπνοι» μετρητές, δίνονται νέες δυνατότητες για μέγιστη εξοικονόμηση από την πλευρά καταναλωτή, για καλύτερη διαχείριση του φορτίου αιχμής προς όφελος του δικτύου και διευκολύνεται η ομαλή διείσδυση της ηλεκτροκίνησης. Χθες ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στην αποσφράγιση των προσφορών που κατέθεσαν οι επτά ενδιαφερόμενοι επενδυτές και τις αμέσως επόμενες μέρες ξεκινάει η αξιολόγηση της διαδικασίας των προϋποθέσεων συμμετοχής και των κριτηρίων ποιοτικής επιλογής από την επιτροπή διεξαγωγής. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού με τη γνωστοποίηση του αναλυτικού τεύχους διαδικασίας, με διαπραγμάτευση στους οικονομικούς φορείς που έχουν προεπιλεγεί στην πρώτη φάση.

Οι εταιρείες που προσήλθαν στον διαγωνισμό, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του ΔΕΔΔΗΕ είναι οι εξής:

– Η Itron, κορυφαία εταιρεία στον τομέα μετρητικών συστημάτων με έδρα τις ΗΠΑ. Διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής στην Ευρώπη με μεγάλα έργα αναφοράς σε Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία υπέβαλε φάκελο με τη θυγατρική της Itron Spain.

– Η Landis+Gyr, με έδρα την Ελβετία, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές «έξυπνων» μετρητών παγκοσμίως. Εχει υλοποιήσει μεγάλα έργα σε Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ολλανδία και στις σκανδιναβικές χώρες, ενώ διαθέτει μονάδα παραγωγής μετρητών στην Ελλάδα.

Θα αντικαταστήσουν όλους τους υφιστά- μενους μετρητές σταδιακά έως το 2030.

– Η Elster, η οποία αποτελεί πλέον εταιρεία του διεθνούς βιομηχανικού ομίλου Honeywell. Ο όμιλος εισήλθε στον κλάδο των μετρήσεων το 2016 μέσω της εξαγοράς της Elster. Η Elster έχει υλοποιήσει ανάλογα έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλίaα, στην Ολλανδία και την Ισπανία. Διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στη Ρουμανία και υπέβαλε φάκελο με τη ρουμανική θυγατρική της Elster Rometrics.

– H Protasis είναι ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εκπροσωπώντας τη γαλλική εταιρεία Sagemcom, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Enedis στη Γαλλία με αντίστοιχα έργα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λιθουανία.

– Η Iskraemeco, κατασκευαστής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και συναφών προϊόντων, λογισμικού και υπηρεσιών επικοινωνιών με έδρα τη Σλοβενία. Με πάνω από 100 εκατομμύρια μετρητές εγκατεστημένους σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική.

– Η Gridspertise, η οποία ιδρύθηκε το 2021 από τον ιταλικό όμιλο Enel προκειμένου να εμπορευματοποιήσει την τεχνολογία «έξυπνων» δικτύων του ομίλου. Η εταιρεία συγκεντρώνει τη βαθιά τεχνογνωσία του ομίλου Enel με έργα ψηφιοποίησης σε όλο τον κόσμο, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περισσοτέρων από 44 εκατ. «έξυπνων» μετρητών σε οκτώ χώρες.

– Η Intrasoft International, η οποία παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής υψηλής ποιότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η οποία εστιάζει στρατηγικά στην ενέργεια και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, μεταξύ άλλων και για συστήματα «έξυπνων» μετρητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT