Κύμα ρευστοποιήσεων χτύπησε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Κύμα ρευστοποιήσεων χτύπησε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 4,6%, «βουτιά» άνω του 6% στον τραπεζικό δείκτη

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Κύμα ρευστοποιήσεων αδιακρίτως χτύπησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά κάτω των 820 μονάδων και σε χαμηλά τριών μηνών, «πληρώνοντας» ουσιαστικά την αργία της Δευτέρας όπου η εγχώρια αγορά ήταν κλειστή, ενώ οι διεθνείς αγορές βίωναν έντονο σφυροκόπημα. Αν και το sell-off ηρέμησε χθες στις ξένες αγορές, το κλίμα συνέχισε να είναι επιφυλακτικό, ενισχύοντας τις πιέσεις στο Χ.Α., οι οποίες σάρωσαν όλο το ταμπλό ανεξαιρέτως, με τις τράπεζες να ηγούνται της πτώσης.

Οι νέες εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά και των προσδοκιών της αγοράς για επιθετικότερες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed μετά και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Μάιο, σε συνδυασμό με την επιβεβαιωμένη πλέον αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ προσεχώς, ωθούν τους επενδυτές σε φυγή από το ρίσκο, εκτοξεύοντας τους φόβους για στασιμοπληθωρισμό, γεγονός που έχει αντίκτυπο και στην αγορά ομολόγων, με τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης να δέχονται περαιτέρω ισχυρό «ξεπούλημα». Μάλιστα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς εκτινάχθηκε χθες στο 4,7% και σε υψηλό σχεδόν πέντε ετών.

Το Χ.Α. εμφανίστηκε χωρίς άμυνες στις πιέσεις των πωλητών, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά ακόμη και τις 818 μονάδες (-5,1%) και το χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Μαρτίου, με εγχώριους αναλυτές να επισημαίνουν ότι καθώς χάθηκε η στήριξη των 833-849 μονάδων, μπορεί να δούμε τη ζώνη των 788-801 μονάδων στη συνέχεια.

Παράλληλα προσθέτουν πως εκτός από όλους τους λόγους που ταρακουνούν τις διεθνείς αγορές –πληθωρισμός, επιτόκια–, η ελληνική έχει να διαχειριστεί και έναν πρόσθετο κίνδυνο, τον γεωπολιτικό, λόγω της ενίσχυσης της προκλητικότητας της Τουρκίας.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 4,6% και έκλεισε στις 822,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 116,51 εκατ. ευρώ.

Στα 116,51 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στο κόκκινο όλα τα blue chips και τα Mid-caps.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 4,69% στις 1.981,17 μονάδες, ενώ με επίσης ισχυρές απώλειες 4,75% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.295,15 μονάδες, με καμία μετοχή να μην κλείνει στα θετικά.

Στα μη τραπεζικά blue chips, επίσης όλοι οι τίτλοι έκλεισαν στο κόκκινο, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει η Mytilineos στο -7,4% και «βουτιά» άνω του 6% να καταγράφουν οι Quest και OTE, ενώ ακολούθησαν με πτώση άνω του 5% οι Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και ΔΕΗ και με πτώση άνω του 4% οι ΤΙΤΑΝ, Βιοχάλκο, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σε καθίζηση ο τραπεζικός δείκτης, 6,34% στις 531,38 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί κατά 7,15%, την Τράπεζα Πειραιώς κατά 6,8%, την Alpha Bank κατά 5,94% και τη Eurobank κατά 5,88%.

Η εσπευσμένη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής απειλεί τώρα να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε συνθήκες ανάλογες της δεκαετίας του ’70, οπότε η πετρελαϊκή κρίση είχε προκαλέσει πολυετή περίοδο στασιμοπληθωρισμού, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Συνεπώς, οι διαχειριστές να αναδιαμορφώνουν τις επενδυτικές στρατηγικές τους επί το συντηρητικότερο, επιλέγοντας τις αυξημένες ρευστοποιήσεις μετοχών, την αυξημένη διαμόρφωση ρευστών διαθεσίμων και την εξέταση για αυξημένες τοποθετήσεις ομολόγων ενόψει των υψηλότερων αποδόσεων.

«Με τα παραπάνω δεδομένα, οι αναμετρήσεις του ελληνικού Χρηματιστηρίου με τις 900 μονάδες κλείνουν άδοξα τον κύκλο τους και δίνουν τη θέση τους στην πλαγιοκαθοδική κίνηση σε αναζήτηση ορίου στήριξης, με την περιοχή των 800 μονάδων να καλείται να λειτουργήσει ως ισχυρό προπύργιο», καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT