Σε επιθετική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. προχώρησε η Fed

Σε επιθετική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. προχώρησε η Fed

Στόχος είναι να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, που τον Μάιο εκτοξεύθηκε στο 8,6%

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Στην πλέον επιθετική αύξηση επιτοκίων από το 1994 προχώρησε χθες η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, η Federal Reserve, ανεβάζοντας το κόστος του δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης, υπό τις επικρίσεις όσων της προσάπτουν πως άργησε να αντιληφθεί τον κίνδυνο και προπαντός πως άργησε να αντιδράσει στην εκτόξευση του πληθωρισμού. Η Fed συνόδευσε, άλλωστε, τη στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική με μια δέσμη αρκετά απαισιόδοξων προβλέψεων για επιβράδυνση της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Σκιαγράφησε, έτσι, το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αλλά και οι συνεργάτες του, καθώς καλείται να τιθασεύσει τον επιθετικό πληθωρισμό που τον Μάιο εκτοξεύθηκε στο 8,6% χωρίς, ωστόσο, να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Πρόκειται για τη δεύτερη συναπτή αύξηση επιτοκίων έπειτα από μόλις ένα μήνα, αλλά και μεγαλύτερη από την προηγούμενη του Μαΐου, όταν τα επιτόκια του δολαρίου αυξήθηκαν κατά 50 μ.β. Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα της επιθετικής κίνησης της Fed, που έχει από το 1994 να προχωρήσει σε δύο αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων μέσα σε δύο συναπτούς μήνες, με τη δεύτερη αύξηση να είναι μεγαλύτερη από την πρώτη. Μέχρι προσφάτως η ομοσπονδιακή τράπεζα προετοίμαζε την αγορά για μια ακόμη αύξηση επιτοκίων, αλλά μόνον κατά 50 μ.β. Στο μεταξύ, όμως, έχουν ενταθεί οι πληθωριστικές πιέσεις, καθώς παράλληλα με την εκτόξευση του πληθωρισμού τον Μάιο αυξήθηκαν και οι προσδοκίες των Αμερικανών για περαιτέρω επιτάχυνση των τιμών και παγίωση του υψηλού πληθωρισμού σε βάθος χρόνου.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ διεμήνυσε, άλλωστε, στην αγορά ότι είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% και ως εκ τούτου επίκεινται νέες αυξήσεις των επιτοκίων, που κυμαίνονται πλέον από 1,5% έως 1,75%. Οι εκτιμήσεις αναλυτών και παραγόντων της αγοράς συγκλίνουν τώρα στην εκτίμηση πως τα επιτόκια του δολαρίου θα έχουν διαμορφωθεί στο 3,4% μέχρι τα τέλη του έτους ύστερα από τουλάχιστον άλλες τρεις αυξήσεις μέσα στο έτος, εκ των οποίων η μία θα είναι ισόποση με τη χθεσινή. Εκτιμάται επίσης πως ανάλογα περιοριστική θα είναι η νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας και το επόμενο έτος.

Πλέον τα αμερικανικά επιτόκια κυμαίνονται μεταξύ 1,5% και 1,75% – Πρόκειται για τη δεύτερη συνα-πτή αύξηση έπειτα από μόλις ένα μήνα.

Επιπλέον, η Fed επιβεβαίωσε ότι από την 1η Ιουνίου έχει εγκαινιάσει τη διαδικασία συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου της κατά 47,5 δισ. δολάρια τον μήνα και από τον Σεπτέμβριο κατά 95 δισ. δολάρια.

Η ανακοίνωση της επιθετικής αυτής στροφής σε περιοριστική πολιτική συνοδεύθηκε από τις νέες και σαφώς πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας, που δεν βλέπει πλέον την οικονομία να οδεύει προς ομαλή προσγείωση αλλά προς μια μάλλον απότομη επιβράδυνση. Προεξοφλεί πως η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος σε ένα μάλλον ισχνό 1,7%, σε αντίθεση με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη του Μαρτίου για ανάπτυξη 2,8%. Εκτιμά, άλλωστε, πως η ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα αυξηθεί στο 4,1% στα τέλη του 2024 από το 3,6% στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Παρά τις επιθετικές της κινήσεις, η Fed εκτιμά, άλλωστε, πως ο πληθωρισμός στην υπερδύναμη θα διαμορφωθεί στο 4,3% για το σύνολο του έτους, για να αποκλιμακωθεί στο 2,7% το επόμενο έτος. Οι ανακοινώσεις της Fed προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της αμερικανικής αγοράς, αποκόπτοντας την άνοδο και την ευφορία που επικράτησε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί και να χάνει τα περισσότερα από τα κέρδη που είχε καταγράψει νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT