Υπό αμφισβήτηση η «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας

Υπό αμφισβήτηση η «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας

H πεποίθηση των επενδυτών πως η αμερικανική οικονομία θα προσγειωθεί ομαλά έχει αρχίσει σε μεγάλο βαθμό να δοκιμάζεται, καθώς η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed προκαλεί ανησυχίες για την ύφεση αλλά και την αστάθεια που επικρατεί στις αγορές.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

H πεποίθηση των επενδυτών πως η αμερικανική οικονομία θα προσγειωθεί ομαλά έχει αρχίσει σε μεγάλο βαθμό να δοκιμάζεται, καθώς η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed προκαλεί ανησυχίες για την ύφεση αλλά και την αστάθεια που επικρατεί στις αγορές.

Αναλυτές και επενδυτές υποστηρίζουν πως η αμερικανική οικονομία είναι πολύ πιθανό να διολισθήσει στην ύφεση, αφού την προηγούμενη Τετάρτη η Fed αποφάσισε την αύξηση των επιτοκιών κατά 75 μ.β., τη μεγαλύτερη σε σχεδόν τρεις δεκαετίες. Παράλληλα, εκτιμούν ότι θα γίνουν μεγαλύτερες κινήσεις για να πολεμήσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Καθώς οι αγορές σημείωναν άνοδο λόγω της ελπίδας πως η Fed είναι πρόθυμη να πολεμήσει με όλα τα μέσα τον μεγαλύτερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, κάποιοι πιστεύουν πως οι ρευστοποιήσεις μετοχών βρίσκονται σε σημείο καμπής μέχρι να υπάρξουν εμφανή σημάδια ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί.

Αναλυτές και επενδυτές υποστηρίζουν πως η αμερικανική οικονομία είναι πολύ πιθανό να διολισθήσει σε ύφεση.

«Η αστάθεια θα συνεχίσει να είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα όσοι παρακολουθούν την αγορά, ανάμεσά τους βάζω και τον εαυτό μου, να εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο γενικά», επισήμανε ο Στιβ Μπαρτολίνι, διαχειριστής επενδύσεων ομολόγων στην T.Rowe Price. Yπενθυμίζεται πως η αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε την περασμένη Τετάρτη η Fed συνοδεύτηκε από μία αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεών της για την πορεία οικονομίας, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φαίνεται τώρα πως θα κινηθεί κάτω από το 1,7%. Οι αναλυτές συζητούν εάν η Fed θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση αφού αυξάνει τα επιτόκια ή εάν μπορεί να μειώσει τα επίπεδα πληθωρισμού καθώς επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης, γεγονός που οδηγεί σε «ομαλή προσγείωση».

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ανέφεραν πως αναμένεται να έρθει μια ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο, εάν και είναι πιθανόν να υπάρξει άλλη μία αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε πως τέτοιες κινήσεις δεν είναι συνηθισμένες. Παρά την πεποίθηση του Πάουελ πως όσοι χαράσσουν πολιτική μπορεί να σχεδιάσουν μια «ομαλή προσγείωση», άλλοι εμφανίστηκαν λιγότερο πεπεισμένοι πως η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να βγει αλώβητη. Αναλυτές της Wells Fargo ανέφεραν την Τετάρτη πως οι πιθανότητες ύφεσης ξεπερνούν το 50%.

Αλλες τράπεζες που προειδοποίησαν για μια αύξηση του υφεσιακού κινδύνου είναι οι Deutsche Bank και Morgan Stanley. Πράγματι, υπάρχουν επενδυτές που υποστηρίζουν πως οι κίνδυνοι ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να κάνουν τη Fed να πάρει άλλη πορεία. Αναλυτές της ING τόνιζαν σε σημείωμά τους πως «κινούμενoι γρήγορα και δυνατά έχει οικονομικό κόστος».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT