Μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες μετά τη Fed

Μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες μετά τη Fed

Πρώτη μετά 15 χρόνια στην Ελβετία, η πέμπτη από τον Δεκέμβριο στη Βρετανία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Ομοβροντία αυξήσεων επιτοκίων ακολούθησε χθες, μόλις λίγες ώρες αφότου η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το κόστος δανεισμού, με την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξάνει τα επιτόκια για πέμπτη συναπτή φορά κατά 25 μ.β. και την Τράπεζα της Ελβετίας να αιφνιδιάζει την αγορά με μια αύξηση 50 μ.β., την πρώτη έπειτα από 15 χρόνια. Κοινός παρονομαστής ανάμεσα στις κινήσεις αυτές των κεντρικών τραπεζών είναι ότι υπαγορεύονται από την ανάγκη να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, που τείνει να βγει εκτός ελέγχου σε όλες τις οικονομίες.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα της Αγγλίας, πρόκειται για την πέμπτη αύξηση επιτοκίων που αποφασίζει από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους όταν πρώτη εγκαινίασε τη στροφή στην περιοριστική πολιτική αυξάνοντας τα επιτόκιά της κατά 25 μ.β., στο 0,25%. Προχώρησε στη συνέχεια σε άλλες τρεις ισόποσες αυξήσεις, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Μάιο, φτάνοντας τα επιτόκια στο 1,0%. Η χθεσινή αύξηση υπαγορεύθηκε από έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, που έχει φτάσει αισίως στο 9% στη Βρετανία και έφερε πλέον το κόστος του δανεισμού στη Βρετανία στο 1,25%. Στη σχετική ανακοίνωσή της τόνισε, άλλωστε, πως είναι έτοιμη να «δράσει επιθετικά» εάν χρειαστεί, αφήνοντας να εννοηθεί πως επίκεινται νέες αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τον Guardian, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής είχε ήδη λάβει τη σχετική απόφαση από το απόγευμα της Τετάρτης προτού ακόμη ανακοινώσει η Federal Reserve αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β., περισσότερο από τις 50 μ.β. για τις οποίες είχε προετοιμάσει τις αγορές, που ωστόσο προεξοφλούσαν μια επιθετική κίνηση από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα. Οπως τονίζει, πάντως, η βρετανική εφημερίδα, η Τράπεζα της Αγγλίας κινείται με λιγότερο αποφασιστικές κινήσεις καθώς επιμένει στις μικρές αυξήσεις των 25 μ.β. προδίδοντας, έτσι, την εντεινόμενη ανησυχία της για την πορεία της βρετανικής οικονομίας. Τον κίνδυνο να διολισθήσει σε ύφεση η βρετανική οικονομία σκιαγραφούν, εξάλλου, οι νέες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, που αναθεώρησε χθες προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το δεύτερο τρίμηνο από την προηγούμενη για ανάπτυξη 0,1% σε μείωση ΑΕΠ κατά 0,3%. Εχουν προηγηθεί, επίσης, τα τελευταία στοιχεία, που φέρουν την οικονομία να έχει συρρικνωθεί τον Απρίλιο μετά και την υποχώρηση του Μαρτίου.

Οι νέες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας σκιαγραφούν τον κίνδυνο να διολισθήσει σε ύφεση η βρετανική οικονομία.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά το 2007 αλλάζοντας πολιτική και από τη συστηματική προσπάθεια να ανακόψει την άνοδο του ελβετικού φράγκου στρέφεται τώρα στην ανάσχεση του πληθωρισμού. Και αυτό γιατί η Τράπεζα της Ελβετίας εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,8%, για να υποχωρήσει το επόμενο έτος στο 1,9%. Με την αύξηση κατά 50 μ.β. που έφερε τα επιτόκια της Ελβετίας στο -0,25% η αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος ήταν άμεση. Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 2% έναντι του ευρώ, πλησιάζοντας ξανά την ισοτιμία του 1:1. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενίσχυση του ελβετικού νομίσματος μετά την αιφνιδιαστική εκτόξευση που σημείωσε τον Ιανουάριο του 2015, μόλις η Τράπεζα της Ελβετίας το αποσυνέδεσε από το ευρώ. Η Τράπεζα της Ελβετίας προσπαθεί επί χρόνια να κρατήσει υπό έλεγχο την άνοδο του νομίσματος της χώρας, που θεωρείται παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο ιδιαιτέρως σε περιόδους αβεβαιότητας. Ως εκ τούτου, στη σχετική ανακοίνωσή της τόνισε χθες πως είναι έτοιμη να κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις αναλόγως των εξελίξεων, είτε για να ανακόψει οποιαδήποτε υπερβολική ανατίμησή του είτε για να το στηρίξει σε περίπτωση υπερβολικής υποχώρησής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT