Νέες αυξήσεις επιτοκίων λόγω του πληθωρισμού

Νέες αυξήσεις επιτοκίων λόγω του πληθωρισμού

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Εν μέσω αυξημένων πληθωριστικών ανησυχιών λόγω της ανόδου του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάιο σε νέο υψηλό 40 ετών (8,6% ετησίως) και της ενίσχυσης των μακροπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 (3,3%), σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα του University of Michigan, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε στη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη να αυξήσει κατά 75 μ.β. το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο fed funds rate, η τρίτη κατά σειρά αύξηση και η μεγαλύτερη από το 1994. Με τον επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ να διαβεβαιώνει ότι η αρμόδια επιτροπή παραμένει «σταθερά δεσμευμένη» στην επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2,0%, η Fed προβλέπει –σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της– περαιτέρω συνολική άνοδο των επιτοκίων κατά 175 μ.β. στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους. Για το 2023 προβλέπεται επιπλέον αύξηση 40 μ.β., με το fed funds rate να ανέρχεται τελικά στο 3,8%, πάνω από το επίπεδο μακροχρόνιας ισορροπίας που εκτιμάται στην περιοχή 2,0%-3,0%, πριν η κεντρική τράπεζα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων το 2024.

Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) επίσης αύξησε τα επιτόκια την εβδομάδα που διανύσαμε, διατηρώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αύξηση τους επόμενους μήνες λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων (δείκτης τιμών καταναλωτή σε υψηλό 40 ετών 9,0%) και της συνεχιζόμενης στενότητας στην αγορά εργασίας (ποσοστό ανεργίας 3,8%, κοντά σε χαμηλό 50 ετών). Εκπληξη όμως για τις αγορές επιφύλαξε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) η οποία αποφάσισε απροσδόκητα αύξηση 50 μ.β. στα επιτόκια, η πρώτη τα τελευταία 15 χρόνια, αναθεωρώντας σημαντικά υψηλότερα τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό (2,8% εφέτος και 1,9% το 2023, από 2,1% και 0,9%, αντίστοιχα).

Σε αυτό το περιβάλλον και επωφελούμενη επίσης από τη δέσμευση της ΕΚΤ σε έκτακτη συνεδρίαση για υιοθέτηση μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση του κινδύνου ορισμένες χώρες του ευρώ να αντιμετωπίσουν σημαντικά υψηλότερο κόστος δανεισμού από άλλες, η ισοτιμία ευρώ/δολ. ανέκαμψε στην περιοχή του 1,05 μετά από υποχώρηση σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων 1,0357 νωρίς την Τετάρτη, παραμένοντας όμως σχεδόν αμετάβλητη σε εβδομαδιαία βάση.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT