Τουριστική ανάπτυξη, μια μεγάλη πρόκληση για την Κρήτη

Τουριστική ανάπτυξη, μια μεγάλη πρόκληση για την Κρήτη

Η έξοδος από την πιο νοσηρή περίοδο της εποχής μας εύλογο είναι να μας προσφέρει μεγάλες ανάσες ζωής. Τα όσα βίωσε ο κόσμος όλος ήταν πρωτοφανή. Ανέτρεψαν βεβαιότητες δεκαετιών. Μας ανάγκασαν να δούμε τις σκληρές πλευρές της πραγματικότητας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Η έξοδος από την πιο νοσηρή περίοδο της εποχής μας εύλογο είναι να μας προσφέρει μεγάλες ανάσες ζωής. Τα όσα βίωσε ο κόσμος όλος ήταν πρωτοφανή. Ανέτρεψαν βεβαιότητες δεκαετιών. Μας ανάγκασαν να δούμε τις σκληρές πλευρές της πραγματικότητας. Αλλά και να αναλογισθούμε τους κινδύνους που μας περιβάλλουν.

Η απρόβλεπτη περιπέτεια της πανδημίας και στη συνέχεια ο απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη είναι τα δύο έως τώρα πιο συγκλονιστικά γεγονότα του αιώνα μας. Εβαλαν τον κόσμο σε μια άλλη τροχιά. Η σχέση του ανθρώπου με τη φύση δοκιμάστηκε σκληρά. Οι ισορροπίες που επικρατούσαν ανατράπηκαν.

Με πυξίδα μας την εξωστρέφεια, τους ανοικτούς ορίζοντες, μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Αρκεί ωστόσο να ιεραρχήσουμε τους στόχους μας, να εκσυγχρονίσουμε τα εργαλεία μας, αλλά και να μετατρέψουμε την πολιτική διαχείριση σε εργαστήριο παραγωγής νέων ιδεών και καινοτόμων αντιλήψεων.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η Περιφέρεια Κρήτης, επενδύοντας διαρκώς στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας. Με προγραμματισμό, συνδέουμε αρμονικά τον πλούσιο πρωτογενή μας τομέα με το τουριστικό προϊόν μας. Με όπλο την αξιόλογη αγροδιατροφική αλυσίδα, του προσδίδουμε ξεχωριστή αξία καθιστώντας το περισσότερο ελκυστικό για τους επισκέπτες και τους τουρίστες.

Η κρητική γαστρονομία με την αγνότητα και την ποικιλία των τοπικών προϊόντων, τις εκλεκτές γεύσεις, προσελκύει κάθε χρόνο έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους του ΣΕΤΕ στις δύο πρόσφατες εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώσαμε σε Χανιά και Ηράκλειο. Με άλλα λόγια, συνιστά ένα σημαντικό κεφάλαιο μαζί με την πλειάδα μικρών και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, παρέχοντας ευκαιρίες και δυνατότητες για αυθεντικές, ποιοτικές και ασφαλείς διακοπές.

Μάλιστα οι εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι του νησιού μας, το εντυπωσιακό γεωφυσικό του ανάγλυφο, η πλούσια και αξιόλογη ενδοχώρα του, καθώς και οι θάλασσες που το περικλείουν, αναδεικνύουν την Κρήτη σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Οι υπηρεσίες, δε, στα καταλύματα και στην εστίαση, μαζί με την κρητική φιλοξενία, έχουν διαχρονικά διαμορφώσει σχέσεις εμπιστοσύνης. Αποτελούν δείκτη αναγνώρισης της μοναδικής ποιότητας.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η καρδιά της Κρήτης χτυπά στον τουρισμό. Εξάλλου η συμμετοχή του στη διαμόρφωση του ΑΕΠ του νησιού είναι καθοριστικής σημασίας. Η συνεισφορά του είναι η υψηλότερη στην Ελλάδα. Σημαντική, δε, είναι και η συμβολή του στην αύξηση της απασχόλησης.

Επομένως, η μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και η χωρική επέκταση του τουριστικού προϊόντος. Η επιδίωξή μας να έχουμε τουρισμό και τους δώδεκα μήνες του χρόνου είναι ρεαλιστικός και εφικτός στόχος. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την ανάπτυξη του τουρισμού της υπαίθρου, αναζωογονώντας την ενδοχώρα, ενισχύοντας τη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή και βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων που μένουν στα χωριά και στους ορεινούς όγκους.

Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού ενισχύει περαιτέρω την ποιοτική αναβάθμιση του διεθνούς υποδείγματος «ήλιος και θάλασσα», συμβάλλοντας παράλληλα στη διαφοροποίηση και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του. Και ασφαλώς στην ανάσχεση της τάσης εγκατάλειψης της πλούσιας ενδοχώρας μας.

Η επόμενη μέρα της πανδημίας βρίσκει την Κρήτη σε τροχιά μιας νέας και δυναμικής τουριστικής ανάπτυξης. Η εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων μέχρι σήμερα προϊδεάζει για τον ερχομό ενός ισχυρού κύματος τουριστών. Μέριμνα της Περιφέρειας είναι η ανταπόκριση και προσαρμογή του τουριστικού μας προϊόντος στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις, καθιστώντας το νησί μας πόλο έλξης και τόπο προορισμού.

* O κ. Σταύρος Αρναουτάκης είναι περιφερειάρχης Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT