Προς μαζική έξοδο από την Κίνα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Προς μαζική έξοδο από την Κίνα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Μία στις τέσσερις εξετάζει να εγκαταλείψει τη χώρα λόγω των σκληρών lockdowns

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Η πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό που έχει υιοθετήσει το Πεκίνο με τα αλλεπάλληλα αλλά και σκληρά lockdowns σε εμπορικές μητροπόλεις της Κίνας έχει βαρύ τίμημα όχι μόνον ως προς το πόσο υπονομεύει την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, αλλά και ως προς τη μαζική φυγή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη. Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ε.Ε. στην Κίνα, σχεδόν μία στις τέσσερις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις –συγκεκριμένα το 23%– σχεδιάζει να εγκαταλείψει την Κίνα είτε μεταφέροντας αλλού τις επενδύσεις της είτε ακυρώνοντας όσες είχε σχεδιάσει για το μέλλον. Η εικόνα προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε το εν λόγω επιμελητήριο στα τέλη Απριλίου όταν ήταν ακόμη σε lockdown η πολύβουη Σαγκάη, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Κίνας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Το ίδιο χρονικό διάστημα ίσχυαν, άλλωστε, αυστηροί περιορισμοί σε πόλεις όπως η Τζιλίν, με συνέπεια να πλήττεται καίρια η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ετσι ο αριθμός των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που επανεξετάζουν τις δυνατότητές τους σε ό,τι αφορά την Κίνα βρίσκεται σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Είναι επίσης υπερδιπλάσιος του αντίστοιχου ποσοστού από ανάλογη έρευνα που έγινε τον Φεβρουάριο, όταν μόλις το 11% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εξέταζε την προοπτική να φύγει από την πολλά υποσχόμενη κινεζική αγορά.

Οπως επισημαίνει η Μπετίνα Σεν Μπεανζίν, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, η πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό δεν αφήνει καμία διέξοδο διαφυγής, γι’ αυτό και «δεν αφήνει στα επιτελεία των επιχειρήσεων παρά την επιλογή να εγκαταλείψουν τη χώρα». Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ως προς τον επόμενο προορισμό τους, το 19% όσων δήλωσαν ότι σκέφτονται να μεταφέρουν την παραγωγή τους αλλού επιλέγει την Ευρώπη, το 18% κάποιο άλλο σημείο στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού και το 12% στη Βόρεια Αμερική. Ο λόγος είναι προφανώς το πλήγμα που έχουν υποστεί οι ξένες επιχειρήσεις εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Η κερδοφορία τους μειώθηκε στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους κατά 16,2% πολύ περισσότερο από τις ιδιωτικές κινεζικές εταιρείες, που είδαν τη δική τους κερδοφορία να μειώνεται μόλις κατά 0,6%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, αντιθέτως, τα κέρδη των κρατικών κινεζικών εταιρειών παρουσίασαν αύξηση κατά 13,9%.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κινεζικές μητροπόλεις.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει, εξάλλου, και σε όσες αμερικανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Σαγκάη, μόνο το 31% των αμερικανικών εταιρειών μεταποίησης και υπηρεσιών δηλώνει πως λειτουργεί πλήρως. Οσες δήλωσαν ότι υπολειτουργούν ανέφεραν παράλληλα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το προσωπικό στη μετάβασή του προς τον χώρο εργασίας.

Επιπλέον, στην έρευνα του Απριλίου, σχεδόν 60% των ερωτηθέντων υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τα έσοδά τους στο σύνολο του τρέχοντος έτους, ενώ το 78% υπογράμμισε πως το επιχειρηματικό περιβάλλον της Κίνας γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστικό λόγω της στρατηγικής που έχει υιοθετήσει η χώρα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τα τέλη Απριλίου το Πεκίνο έχει χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα, αλλά το πλήγμα στην κινεζική οικονομία είναι ορατό και δεν φαίνεται να αναπληρώνεται εύκολα καθώς τα τελευταία μεγέθη είναι αλληλοσυγκρουόμενα. Τον Μάιο, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε μεν απροσδόκητα, ωστόσο οι καταναλωτικές δαπάνες και η αγορά εργασίας παρέμειναν σε πτωτική πορεία. Αβέβαια παραμένει, άλλωστε, η εικόνα της κινεζικής οικονομίας για το υπόλοιπο έτος, καθώς το Πεκίνο επιμένει στην πολιτική των lockdowns ως μέσον ανάσχεσης της πανδημίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT