Αύξηση ενεργειακής δαπάνης κατά 184% στη χημική βιομηχανία

Αύξηση ενεργειακής δαπάνης κατά 184% στη χημική βιομηχανία

Κατά 184% σε σύγκριση με το 2020 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2022 η ενεργειακή δαπάνη για τον κλάδο της χημικής βιομηχανίας, ποσό που αντιστοιχεί στο 7,9% του συνολικού κόστους παραγωγής.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Κατά 184% σε σύγκριση με το 2020 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2022 η ενεργειακή δαπάνη για τον κλάδο της χημικής βιομηχανίας, ποσό που αντιστοιχεί στο 7,9% του συνολικού κόστους παραγωγής. Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η ενεργειακή δαπάνη εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ από μόλις 70 εκατ. ευρώ το 2020 και 137 εκατ. ευρώ το 2021. Μάλιστα, στο ποσό των 200 εκατ. ευρώ έχουν συνυπολογισθεί και οι επιδοτήσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση η ενεργειακή δαπάνη της χημικής βιομηχανίας υπολογίζεται ότι θα εκτιναχθεί το 2022 σε 275 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10,6% του συνολικού κόστους παραγωγής του εν λόγω κλάδου.

Για να αντιληφθεί κάποιος την επίπτωση της αύξησης των τιμών της ενέργειας και δη του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη χημική βιομηχανία, η μελέτη του ΙΟΒΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δαπάνες για ενέργεια ενώ το 2020 αντιστοιχούσαν στο 10,6% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του κλάδου και το 2021 στο 16,8%, το 2022 αντιστοιχούν στο 45,1% ή στο 26,5% (εάν συνυπολογισθούν οι επιδοτήσεις). Επιπλέον, οι ενεργειακές δαπάνες χωρίς επιδοτήσεις εκτιμάται ότι το 2022 εκτοξεύονται στο 350% του λειτουργικού πλεονάσματος, ενώ με τις επιδοτήσεις φτάνουν το 106,8%. Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω μεταφράζονται σε μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας, αλλά και δυσκολία στη διάθεση κεφαλαίων για επενδύσεις.

Αντιστοιχεί στο 7,9% του συνολικού κόστους παραγωγής, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ), στην ετήσια γενική συνέλευση του οποίου παρουσιάστηκε η μελέτη του ΙΟΒΕ «Επιπτώσεις του υψηλού ενεργειακού κόστους στη χημική βιομηχανία και προτάσεις αντιμετώπισης», η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) του κλάδου εκτιμάται σε 811 εκατ. ευρώ το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 6,6% της ΑΠΑ της μεταποίησης.

Η βιομηχανία χημικών και πετροχημικών στην Ελλάδα είναι μεγάλος καταναλωτής φυσικού αερίου για μη ενεργειακές χρήσεις (π.χ. παραγωγή λιπασμάτων), σε πολλαπλάσιο μάλιστα βαθμό από τις ενεργειακές χρήσεις. Το 2020 η κατανάλωση φυσικού αερίου από τη βιομηχανία χημικών και πετροχημικών για μη ενεργειακές χρήσεις έφτασε τις 4.361 γιγαβατώρες, ήταν δηλαδή τετραπλάσια σε ποσότητα σε σύγκριση με τις ενεργειακές χρήσεις. Αυτή είναι μια δεύτερη, εξαιρετικά σημαντική, οδός μέσω της οποίας επηρεάζεται η χημική βιομηχανία από το υψηλό κόστος ενέργειας, καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί μια από τις βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή βασικών χημικών ουσιών και προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT