Διαγωνισμός για τον φορέα των «κόκκινων» ακινήτων

Διαγωνισμός για τον φορέα των «κόκκινων» ακινήτων

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι επενδυτές

3' 18" χρόνος ανάγνωσης

Ιδια κεφάλαια –ή προσωπική περιουσία εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο– 500 εκατ. ευρώ ή 5 δισ. ευρώ επενδεδυμένα ενεργά κεφάλαια εφόσον είναι fund και εμπειρία στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας, θα πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος επενδυτής που θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τη δημιουργία του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Ο φορέας θα αγοράζει τα ακίνητα που είναι πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών και θα τους επιτρέπει να μένουν σε αυτά έναντι ενοικίου, επενδύοντας κεφάλαια έως 2 δισ. ευρώ. Αυτό προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμού που δημοσίευσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να καταθέσουν τις προτάσεις τους ενόψει της διαγωνιστικής διαδικασίας που θα αναδείξει τον προτιμητέο επενδυτή.

Η δημιουργία ενός φορέα στον οποίο θα μπορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά να μεταβιβάσουν την πρώτη τους κατοικία όταν έχουν οφειλές από κόκκινα δάνεια, προκειμένου να αποφύγουν την έξωση, προβλέπεται στον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας (πτωχευτικός νόμος). Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να συνεχίζουν να διαμένουν στο σπίτι που είναι η πρώτη τους κατοικία, αφού όμως προηγουμένως χάσουν την κυριότητα του ακινήτου τους. Οπως προβλέπεται στον νόμο, τα νοικοκυριά αυτά θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσουν το ακίνητο έπειτα από 12 χρόνια και εφόσον στο μεσοδιάστημα είναι συνεπή στην καταβολή του ενοικίου που θα πρέπει να πληρώνουν στον φορέα. Η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, δηλαδή φυσικών προσώπων που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα πιστοποιείται μέσω πλατφόρμας που λειτουργεί ήδη στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και στην οποία μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.000 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν πιστοποιηθεί μόλις 150.

Με βάση την προκήρυξη, δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό και υποβολής φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή ενώσεις προσώπων. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος αποτελεί φυσικό πρόσωπο, πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει άμεση προσωπική κυριότητα και κατοχή διαθέσιμων, ρευστοποιήσιμων και ελευθέρων βαρών χρηματοοικονομικών μέσων –καθαρή προσωπική περιουσία– με συνολική αγοραία αξία τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση που ο υποψήφιος αποτελεί νομικό πρόσωπο θα πρέπει ο μέσος όρος των ιδίων κεφαλαίων, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις των τριών τελευταίων χρήσεων, να υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών ή επενδυτικό κεφάλαιο (fund), θα πρέπει αποδεδειγμένα τα διαθέσιμα, δεσμευμένα και μη επενδεδυμένα κεφάλαιά του να υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ ή τα ενεργά επενδεδυμένα κεφάλαια να υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ.

Ο υποψήφιος, όπως προβλέπει η προκήρυξη, οφείλει να αποδείξει εμπειρία σε επενδύσεις στον τομέα ακίνητης περιουσίας, με τη μορφή άμεσης επένδυσης σε οποιουδήποτε τύπου ακίνητο –ιδιοχρησιμοποιούμενο ή επενδυτικό– με τη μορφή χρηματοδοτήσεων προς τρίτους με εξασφάλιση οποιουδήποτε τύπου ένα ή περισσότερα ακίνητα, ή επενδύσεων σε δανειακά χαρτοφυλάκια με εγγύηση οποιουδήποτε τύπου ένα ή περισσότερα ακίνητα, που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τα τελευταία 10 χρόνια και ανέρχονται συνολικά σε τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Ο φορέας θα αγοράζει τα ακίνητα που είναι πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών και θα τους επιτρέπει να μένουν σε αυτά έναντι ενοικίου.

Οι δύο φάσεις

Η διαδικασία ανάθεσης περιλαμβάνει δύο φάσεις:

i. Κατά την α΄ φάση (προεπιλογή) θα πρέπει μέχρι τις 19 Ιουλίου του τρέχοντος έτους οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να υποβάλουν τον φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

ii. Στη β΄ φάση –διάλογος και υποβολή δεσμευτικών προσφορών– στόχος είναι η σύναψη της σύμβασης παραχώρησης.

Η ίδια συμμετοχή του αναδόχου στα επενδεδυμένα κεφάλαια του φορέα, η οποία μπορεί να εισφερθεί ως μετοχικό ή δάνεια μειωμένης εξασφάλισης, θα ανέρχεται στο 20% τουλάχιστον σε κάθε χρονική στιγμή επί των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών, ενώ το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του φορέα θα ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε 9 εκατ. ευρώ. Πέραν της ίδιας συμμετοχής, ο φορέας θα μπορεί να χρηματοδοτεί τις αγορές ακινήτων και την εν γένει δραστηριότητά του με δανειακά κεφάλαια από αποδεκτές πηγές χρηματοδότησης που θα καθοριστούν στη β΄ φάση του διαγωνισμού. Το Δημόσιο δεν θα παρέχει οποιαδήποτε απευθείας χρηματοδοτική συμβολή στα κεφάλαια του φορέα με εξαίρεση τη δυνατότητα παροχής εγγυήσεων, το είδος, το ύψος, την έκταση καθώς και το αντάλλαγμα, τα οποία θα προσδιοριστούν επίσης στη β΄ φάση, αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT